Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Japonya Merkez Bankası yetkilileri, Enflasyon hedefine ulaşmak için gerekmesi durumunda tahvil alımlarının genişletilmesi için kaydadeğer boyutta imkan olduğunu düşünüyor. Konuya ilişkin bilgisi olan kaynakların paylaştığı görüş, sigortalanması gereken mali açık algısına ilişkin çok fazla endişe olmadığına işaret ediyor.

Adını vermeyen kaynaklar, merkez bankasının fiyat trendlerini değerlendirinceye kadar bir karar alınmayacak olmasıyla birlikte, hükümetin çıkardığı yeni tahvillerin yüzde 70'ine karşılık gelen varlık alımlarının mevcut hızı, yetkililer için bir sınır olmadığını söyledi. Bazı yetkililer, daha fazla alım için yeterince fazla alan olduğunu belirtiyor. BOJ Eylül'de 969 trilyon yenlik toplam hükümet tahvillerinin yalnızca yüzde 15.4'ünü tuttuğunu açıkladı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunun BOJ'un Nisan'daki satış vergisi artışının ardından teşvikleri artıracağını öngörürken, dikkatler merkez bankasının bu hamleyi nasıl yürüteceğine çevrildi. BOJ, hükümet tahvilleriyle birlikte ETF'ler ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından da varlık alıyor.

BOJ'un eskisinden çok farklı bir zihniyete sahip olduğunu söyleyen Tokyo'daki JPMorgan Chase&Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, merkez bankasının, fiyat hedefine ulaşıncaya kadar parasal genişlemeye devam etmesinden başka yol olmadığını belirtti.

Ekonomistler yarın başlayacak ve 2 gün sürecek BOJ toplantısından politika değişikliğine yönelik bir karar beklemiyor.