Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki en hızlı enflasyon ile karşı karşıya olan Hindistan merkez bankası, bu duruma rağmen politika faiz değişikliğine gitmeyerek, 1.2 milyar nüfuslu ülkenin ekonomik büyümesine ilişkin endişe sinyali verdi.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan, Bloomberg anketine katılan 31 analistin yalnızca 5'i tarafından görüldüğü şekilde politika faizini yüzde 7.75'te bıraktı. Ankete katılan ekonomistlerin geri kalanı, faizin yüzde 8'e çıkartılmasını öngörmüştü.

Rajan'ın geçtiğimiz çeyrekte 4 yılın en düşüğünden hızlanan büyümeyi destekleme çabası, yüzde 11'in üzerindeki tüketici enflasyonunu daha da hızlandırabilir. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, yatırımları canlandırma konusunda başarısız oldu ve Hindistan'ı kredi notu indirimi riski ile karşı karşıya bıraktı.

Merkez bankasının büyümedeki yavaşlamadan ötürü endişeli olduğuna dikkat çeken Dun&Bradstreet Information Services India Pvt.'nin ekonomistlerinden Arun Singh, aynı zamanda devam eden enflasyonun da büyümeye daha fazla zarar verebileceğini söyledi.

Rupi bu yıl yüzde 11 değer kaybederek, ham petrol gibi ithalat maliyetini artırarak fiyat baskılarını derinleştirdi. S&P BSE Sensex Endeksi bu sürede yüzde 6.5 yükseldi; 10 yıllık hükümet tahvillerinin getirisi 2013'ün başındaki yüzde 8'den yüzde 8.91'e çıktı.