Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), Washington'da iki gün süren toplantısı sonrası bugün TSİ 21:00'de yapacağı açıklama sonrası, ne tür beklentiler olacak? Komite, ayrıca yeni ekonomik tahminlerini açıklayacak ve Fed Başkanı Ben S. Bernanke TSİ 21:30'da basın toplantısı yapacak.

Azaltım garanti mi? Ekonomistler Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltıp daraltmayacağı konusunda bölünmüş durumda. Bazıları son ekonomik verilerin bir azltımı garanti etmeye yetecek kadar güçlü olduğunu kaydederken, diğer bir grup, politika yapıcıları büyümenin sürdürülebilir olduğuna ilişkin daha fazla işaret görme ihtiyacında olduğunu kaydediyor.

New York'ta Deutsche Bank Securities Inc. şef ABD ekonomisti Joseph Lavorgna, dün yaptığı değerlendirmede, beklenenden daha iyi çıkan Ekim ve Kasım ayı istihdam verilerini  ve ikinci yarıda üretim artışının ortalama yüzde 3'ün üzerine çıkmaya yöneldiğini işaret ederek, Fed'in varlık alımlarını azaltmayı ertelemesi için çok az neden olduğunu söyledi.

Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. ekonomisti Guy Berger, Mart ayında azaltımın daha muhtemel olduğunu söyledi. Berger, genişlemeci politika konusunda baskı yapan politika yapıcıları işaret ederek, "Güvercinlerin azaltım konusunda üç ay önceye göre daha rahat olduklarına şüphe yok, ancak bu durum, sizi azaltımın hemen olacağını düşünmeye yöneltecek denli güçlü değil" dedi.

New York'ta Jefferies LLC şef finans ekonomisti Ward McCarthy, varlık alımlarında bugün yapılabilecek herhangi bir azaltımın muhtemelen "yumuşak" olacağını ve aylık varlık alımlarının 5 milyar dolar gibi küçük bir miktarda azaltılabileceğini söyledi.

Politika Paketi

Pacific Investment Management Co. (Pimco) CEO'su Mohamed El-Erian, bugünkü toplantıda varlık alımlarının azaltılma ihtimalini yüzde 60 oalrak görüyor. El-Erian, dün Bloomberg Television'da Betty Liu ve Cory Johnson'a yaptığı değerlendirmede, Fed'in azaltıma gittiği zaman, bir politikalar paketi önereceğini ve bu paketin bankaların fazla rezerve ne kadar ödeyeceği, programları değiştirmek için eşikler ve politika konusunda sözlü yönlendirmeyi içereceğini belirtti.

Yönlendirme rehberleri: FOMC, Lavorgna'ya göre, azaltımı, temel faiz konusunda sözlü yönlendirmede bir değişiklikle beraber başlatabilir. Lavorgna, "Komite şu sıralar faizi, işsizlik oranı yüzde 6.5'in üzerinde kaldığı ve enflasyon yüzde 2.5'i geçmediği sürece düşük tutacağını söylüyorç Yetkililer, işsizlik oranı eşiğini yüzde 6 ya da yüzde 5.5'e çekebilir" dedi.
 
Fed tutanaklarına göre, 29-30 Ekim toplantısında birkaç FOMC üyesi, işsizlik eşiğinin azaltılmasına destek verirken, diğerleri, böyle bir hareketin Fed'in eşiklere olan taahhüdü konusunda endişeleri artırabileceğine dikkat çekti.

Evans'ın Görüşü

Rekor büyüklükteki teşviğe destek veren ve bu yıl politika konusunda oy hakkı bulunan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, geçen ay yaptığı açıklamada, yüzde 5.5 işsizlik oranı eşiğini desteklediğini söyledi. Fed tutanaklarına göre, Ekim toplantısında, bazı FOMC katılımcıları, işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına düştükten sonra, politika faizi olan federal fonlar faizi için niyetlerini daha iyi açıklamalarının daha yardımcı olabileceğini belirttiler.

Isınma trendi: New York'ta TD Securities USA LLC Döviz, faiz ve emtia küresel başkanı Eric Green, FOMC'nin, 2014 yılı için daha hızlı büyüme ve işsizlik oranında daha çabuk büyüme tahmininde bulunarak, daha iyimser ekonomik tahminler açıklayabileceğini kaydetti. Green, Fed'in gelecek yıl için yüzde 2.9 ila yüzde 3.3 genişleme ve yüzde 6.3 ila yüzde 6.7 işsizlik tahmini yapacağı bulunacağı öngörüsünde bulundu.

Veda Konuşması: Bernanke, bugünkü basın toplantısı sırasında muhtemelen, New York'ta Standard Chartered Plc ekonomisti Thomas Costerg'e göre, FOMC'nin varlık alımlarını azaltmaya başlama kararından sonra, teşviğin yüksek kalacağı doğrultusundaki görüşünü tekrarlayacak.

Çekiç gibi Mesaj

Costerg, Bernanke'nin, varlık alımlarının sonu ile ilk faiz artırımı arasında bir zaman olacağını söyleyerek, bir süreliğine, eşiklerin önemine olan vurgusunu azalttığını belirterek, "Yaklaşmakta olan azaltımın sıkılaştırma olmadığını tekrarlayacağını ve bu mesajı çekiç gibi çakacağını düşünüyoruz" dedi.

New York'ta Bank of America Corp. ABD kıdemli ekonomisti Michael Hanson, araştırma notunda, Bernanke'nin ayrıca muhtemelen "olağan dışı para politikasının nihai ve tutukulu bir savunmasını ve agresif gevşemenin devam etmesi için sağlam bir zemini sunan" bir konuşma da yapabileceğini belirtti.

Fed Başkanı Bernanke'nin görev süresi 31 Ocak'ta sona eriyor. Başkan Barack Obama tarafından Bernanke'nin halefi olarak aday gösterilen Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, Senato tarafından onaylanma oylamasını bekliyor.