Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuya dair bilgisi olan 2 kaynak, Fed'in küresel anlaşma tamamlanıncaya kadar Fed'in ABD'nin 8 büyük finansal kuruluşunun kaldıraçlarına sınırlama getirme planını ertelemeye karar verdiğini söyledi.

Kaynaklar, Fed yetkililerinin, Amerikan bankalarının, defterlerindeki tüm varlıklarının sermaye zorunluluğunu tamamlamadan önce, Basel Bankacılık Denetim Komitesi'nin kuralını beklemeyi istediğini söyledi. Uluslararası Basel anlaşması, bazı yönlerden ABD'nin planından daha zayıf şekilleniyor gibi görünüyor.

ABD'nin TMSF'si Federal Deposit Insurance Corp. ve Dolar Müfettişliği olan Office of the Comptroller of the Currency, ABD'nin kuralı yıl sonuna kadar tamamlamasını istiyor. Fed'in bekle-gör yaklaşımının, düzenlemelerin tutarlı olması için ertelenmesini isteyen bankacılık sektörünü temsil eden gruplarınki ile uyumlu bir tablo çiziyor.

Bankaların kendi parasıyla işlem yapmasını kısıtlayan Volcker Yasası'nın 10 Ocak'ta kabul edilmesinin ardından kaldıraç  oranı, ABD'nin 2008'deki küresel kredi krizine nedek olan riskleri azaltmak için planladığı girişimlerden en önemlilerinden biri olarak öne çıkıyor.

ABD'deki 3 düzenleme ajansı Temmuz'da, aralarında JPMorgan Chase&Co. ve Bank of America'nın da olduğu 8 büyük Amerikan bankasına daha yüksek sermaye zorunluluğu getiren öncü bir kural koydu. Bu kural, sermaye-varlık oranını holding şirketleri için yüzde 5 , banka birimleri için yüzde 6 olarak belirleyerek, Basel'in yüzde 3 zorunluluğunun üzerine işaret etti.