Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde düşerek Ekim'e kadarki üç ayda son dört buçuk senenin en düşüğüne geriledi. İşsizlik oranı, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranını yükseltmeyi düşünebilecekleri sınır oran olan yüzde 7'ye yaklaşıyor.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin Londra'da yaptığı bugünkü açıklamasında,  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan işsizlik oranının Eylül'e kadarki çeyrekteki yüzde 7.6'dan yüzde 7.4'e gerilediğini belirtti. 32 ekonomistin tahminlerinin medyanı, oranın aynı kalacağı yönündeydi. Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası yetkilileri'nin Aralık politika toplantısının tutanaklarında, İngiltere sterlininin daha fazla değer kazanmasının ekonomik toparlanmayı kötü etkileyebileceği belirtildi.

Sterlin, verilerin Merkez Bankası'nın faiz oranını beklentilerden önce yükseltebileceğini göstermesiyle artışa geçti. Artışın 2014'ün sonu kadar erken bir zamanda gelebileceği tahminleri, Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'i yüzde 7 sınırının, sıkılaştırma politikasını otomatik olarak harekete geçirmeyeceğini söylemeye yönlendirdi.

Londra merkezli Berenberg Bank'in ekonomisti Rob Wood, bugünün verilerinin "Erken faiz oranı artışı riskini artırdığını," söyledi ve "Bu hızla sınır oranına gelecek senenin ortası gibi ulaşmak çok kolay. İngiltere ekonomisinin beklenenden daha çabuk büyümesi harika bir haber. Ama Merkez Bankası'nın koyduğu sınırdan çok uzak olmamamız da bir o kadar önemli" diye ekledi.

Üç aylık işsizlik oranındaki yüzde 0.3'lük düşüş, 1971'den beri en yüksek seviye olarak kaydedildi. Yüzde 7.4'lük işsizlik oranı Bloomberg anketine katılan hiçbir ekonomist tarafından tahmin edilemedi. Kasım'da işsizlik başvurularının, beklentilerin üstünde gelerek, 36,700 kadar düştüğü tahmin ediliyor.