Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları, inşaat firmalarının yükselen talebi koruyabilmek için stokları artırmasıyla Kasım ayında beş yılın en yükseğine tırmandı.

Konut başlangıçları yıllık oranda yüzde 22.7 sıçrayyarak 1.09 milyona ulaşırken, Bloomberg anketine katılan bütün ekonomistlerin tahminlerinden yukarıda gerçekleşti ve Şubat 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. İnşaat izinleri ise beş yılın en yükseği yakınlarında tutunarak toparlanmanın 2014 yılında istikrarlı olacağına işaret etti.

İnşaat firmaları, mevcut emlak sıkıntısı ile konut fiyatlarındaki artış sonrasında, yükselen mortgage oranları ile yüzleşme konusunda iyimser. Fed yetkilileri bugün sona erecek olan iki günlük toplantıda, ekonominin gücünü değerlendirerek, aylık 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvilleri de içeren rekor tahvil alımlarını azaltıp azalatmama kararını görüşüyorlar.

Capital Economics Ltd. şef ABD ekonomisti Paul Ashworth, "İnşaat firmalarının tırmanması için daha fazla konut inşaa etmemiz gerekiyor. Muhtemelen hâlâ nüfusun ihtiyaçlarının altındayız" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan 72 ekonomistin tahmin medyanı 955,000 seviyesinde gerçekleşirken, tahminler 868,000 ile 1.04 milyon arasında değişiklik gösterdi. Geçtiğimiz ayın yükselişi Ocak 1990'dan bu yana en büyük sıçrayış olarak kaydedildi.

Kasım ayı inşaat izinleri yüzde 3.1 gerileyerek 1.01 milyon olurken, beklenti yüzde 4.7 düşüşle 990,000 yıllık orana ineceği şeklindeydi. Ekim ayındaki 1.04 milyonluk veri Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviye.