Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD faiz swap farkları (spreads), Fed'in para piyasası faizini düşürme adımları atabileceği spekülasyonlarıyla rekor seviyeye daraldı.

Bloomberg'in 1988'den beri derlediği verilere göre, swap farkları olarak bilinen, iki yıllık swap oranı ve aynı vadeli hazine tahvili faizi arasındaki fark, 5 baz puana kadar düştü. Kısmen ABD bankacılık sektörü kredi riskleri hakkında yatırımcıların algılamalarının göstergesi olan fark, kısa vadeli ülke tahvillerinin faizleri ve Libor beklentilerinden derleniyor. Fark, 24 Haziran'da 24.6 baz puan kadardı.

Fed yetkililerinin, yatırımcıları teşvik azaltımının finansal politika sıkılaştırmasıyla aynı olmadığına ikna etmek için, artan rezervlerde bankalara ödenen faiz oranını (IOER)  kestikleri açıklandı. Atlas Fed Başkanı Dennis Lockhart'a göre, merkez bankası faiz oranı görünümünün iletişim yolunu iyileştirmek isterken, şu anda yüzde 0.25 olan oranı düşürmek "masada bulunan fikirlerden biri."

"Fed'in para piyasası faizini bugün düşürme adımları atabileceği spekülasyonu swap farkını düşürmeye yardım etti" diyen Connecticut merkezli UBS AG'nin yetkilisi Boris Rjavinski, "ABD ekonomik verileri bir ayı aşkındır iyileşirken, bazı yatırımcılar para politikası faizlerinin 2015-2016'da yükseleceği beklentisiyle Eurodolar vadeli pozisyonları alıyorlar. İki yıllık swap farkı daralması bu işlemlere zarar vererek bazı kaldıraçlı hesapların pozisyonları likidite etmesine sebep oluyor. Bu durum kendini besliyor ve daha fazla fark daralmasına neden oluyor," diye görüş bildirdi.