Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(05:50'de güncellendi)

ABD merkez bankası Fed, aylık tahvil alım programını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdüğünü açıklayarak, Başkan Ben S. Bernanke'nin 1930'dan bu yana yaşanan en kötü resesyondan toparlanmak adına başlattığı benzeri görülmemiş teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı attı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yaptığı açıklamada, "İstihdamdaki giderek artan ilerleme ve iş gücü piyasası görünümündeki gelişimlerin ışığında, komite varlık alım hızında ılımlı bir azaltma kararı vermiştir" denildi. Fed'in varlık alımları Ocak ayından itibaren aylık 40 milyar dolar hazine tahvili ve 35 milyar dolar mortgage destekli tahvil şeklinde gerçekleşecek.

Merkez bankası ayrıca, faiz oranlarının işsizlik yüzde 6.5'e düşmedikçe ve enflasyon yüzde 2.5'e ulaşmadıkça sıfıra yakın tutulacağı görüşünü ise değiştirmedi.

Fed ayrıca, iş gücü piyasasına yönelik görünümünü yükselterek, işsizlik oranının gelecek yıl sonunda yüzde 6.3'e kadar düşeceği tahminini yaptı. Eylül ayı tahmini ise yüzde 6.4 ile yüzde 6.8 aralığında işsizlik oranı olacağı yönündeydi. ABD'de işsizlik oranı Kasım ayı verisinde yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Birçok FOMC üyesi, Fed'in sıfıra yakın seviyelerde olan gösterge faiz oranını 2015 yılına kadar artırmaktan kaçınacağı görüşünü sürdürdü.

Fed yetkilileri ayrıca ABD'de gelecek yıl yüzde 2.8 ile yüzde 3.2 aralığında büyüme olacağı tahmininde bulundular.

Fed'in tahvil alımlarını azaltım kararını, daha güçlü genişlemeci para politikası ile birleştirmesi üzerine hisseler ralli yaptı ve gösterge endeksler tüm zamanların en yüksek düzeylerine tırmandı.

Bernanke, "Bugünkü hamle, genel olarak gevşek para politikasını aynı düzeyde tutmak ve ekonomiyi ileriye taşımayı hedefliyor. Enflasyonu yeniden hedefe yaklaştırmak için bunu yapacağız" dedi.

ABD'de fiyat kazançları, Fed'in uzun vadeli hedefinin gerisinde kalıyor. Merkez bankasının gıda ve enerji hariç, tercih ettiği enflasyon göstergesi Ekim'e kadarlık dönemde yüzde 1.1 arttı ve Mart 2012'den bu yana yüzde 2'yi aşmadı.

(05:50'de güncellendi)