Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:31'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, Fed'in tahvil alımı azaltımının ABD'deki yatırımcı güvenini artırmasıyla son 3 buçuk ayın en büyük rallisini gerçekleştirdi.

SAAB AB, Brezilya'dan 4.5 milyar dolarlık kontrat almasıyla, 15 yıldan fazla bir zamanın en büyük sıçramasını kaydetti. Amadeus IT Holding SA, şirketin 500 milyon dolarlık NMTI Holdings Inc hissesi almasıyla, 2013 kâr ve satışlarını yükselteceğini söylemesinin ardından rekor seviyeye çıktı. Algeta ASA da en yüksek seviyeyi gördü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 artışla günü 319.44 puandan kapatarak, Haziran ayından bu yana en büyük iki günlük kazancı gerçekleştirdi. Gösterge endeks, 28 Kasım'da ulaştığı Mayıs 2008'den beri en yüksek seviyesinden bu yana yaşadığı kayıpları yüzde 1.8'e azalttı.  

"Fed'in teşvik azaltımı zamanının belirsizliğinin gitmesi rahatlatıcı," diyen Paris merkezli Amundi Asset Management yetkilisi Eric Mijot, "İnsanlar Bernanke'nin teşvik azaltımı ile sıkılaştırmanın ayrımını yapmasına bayağı odaklandılar. Daha kalitatif sözlü yönlendirme Fed'e esneklik veriyor. ABD küresel büyümenin önemli bir parçası ve Avrupa hisseleri de küresel büyüme hızlandıkça daha iyi bir performans sergileyecektir," diye ekledi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Stoxx 600'deki şirketlerin işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 24 üzerinde seyretti. Endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin toplam kâr tahminlerinin 15.1 katı oldu.

(19:31'de güncellendi)