Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere perakende satışları, soğuk havaların kışlık giyim talebini artırmasıyla Kasım'da yükseldi.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) Londra'daki açıklamasına göre, yakıtın da içinde bulunduğu satışlar Ekim'de yüzde 0.3 arttı. Bu rakam, Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin tahminlerin medyanıyla aynı çıktı. Satışlar, geçen seneye kıyasla yüzde 2 yükseldi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, bu haftaki açıklamasında, 3. çeyrekteki yüzde 0.8'lik büyüme ve iş piyasası anketlerinin bu çeyrekte devamlı büyümeye işaret etmesiyle toparlanmanın "kök saldığını" söyledi. Bu haftaki verilerin enflasyonun gevşemesi ve işsizliğin dört buçuk yılın en düşüğüne gerilemesiyle, tüketici harcamaları görünümü iyileşiyor.

Giyim sektöründeki satışlar Kasım'da bir önceki aya kıyasla yüzde 3.8 arttı. Gıda sektörü satışları yüzde 0.2 yükseldi ve büyük mağaza satışları Şubat'tan beri en büyük düşüşle yüzde 3.1 geriledi.

ONS, büyük mağaza satışlarındaki azalmanın perakendecilerin internet sitelerine yaptıkları yatırımdan ve satışların internete kaymasından kaynaklandığını söyledi. İnternet satışları, büyük mağazaların satışlarının Ekim'deki yüzde 9.9'dan bu ay yüzde 11.4'üne tekabül etti. İnternet alışverişlerinin tüm perakende satışlarının yüzde 11.9'unu oluşturduğu belirtildi.

Yakıt hariç perakende satışları Ekim'den Kasım'a yüzde 0.4 yükselirken, geçen seneye kıyasla yüzde 2.3 arttı.