Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) ABD Başekonomisti Beth Ann Bovino, siyasi belirsizliklerin azalması, özel sektörde büyümenin devam etmesi ve Fed'in azaltım için beklediği verilere sahip olmasının hemen arkasından Ekim ve Kasım raporlarının beklenenden daha kuvvetli geldiğini belirterek, "2014 için ekonomik manzaranın iyileşmesi netleşiyor" dedi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün aylık tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirmesinin ardından AA muhabirine değerlendirmelerini paylaşan Bovino, Fed'in kararlarının kendi düşünceleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti.

Haziran ayından bu yana Aralık ayındaki 2 günlük Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantısında varlık alımlarında azaltıma başlanacağını beklediklerini belirten Bovino, toplantı sonucunda Fed'in aylık 85 milyar dolarlık alımlarını ılımlı bir oranda, 75 milyar dolara azaltma kararı verdiğini hatırlattı.

Bovino, Fed'in piyasalarda büyük etki yaratan kararıyla ilgili şunları söyledi:

"Fed, 'gelecek toplantıda ölçülü adımlar' şeklinde programda azaltımın süreceğini söyledi. Karar, ekonomik iyileşmenin sürdürülebilir olduğunun güven oylaması aldığını gösteriyor. Parasal genişlemenin üçüncü adımı boyunca, Fed, kararların 'verilere bağlı' olacağı görüşünü muahafaza etti. Siyasi belirsizliklerin azalması, özel sektörde büyümenin devam etmesi ve Fed'in azaltım için beklediği verilere sahip olmasının hemen arkasından Ekim ve Kasım aylarında ekonomik raporlar beklenenden daha kuvvetli geldi. 2014 için ekonomik manzaranın iyileşmesi netleşiyor. Biz şu anda 2014 büyüme tahminimizi özel sektör nedeniyle yüzde 3,1'den yüzde 2,6'ya indirdik. Özel sektör ekonomisinin güç noktaları, konut piyasası, tüketici harcamaları, enerji sektöründeki canlanma ve yeniden dirilen imalat sektörünü içeriyor."

- "Fed inatla düşük enflasyon oranı dahil olmak üzere hala endişeli"

Bovino, Fed'in inatla düşük enflasyon oranı dahil olmak üzere hala endişeli olduğunu vurgulayarak, "Ancak, uzun dönem enflasyon beklentilerinin durağan kalmayı sürdürdüğünü söylemeye devam etti. Büyük olasılıkla federal fon oranı için yüzde 0-0,25 olan mevcut hedef aralığının korunması, işsizlik oranının yüzde 6,5'in altına inmesi ve özellikle de öngörülen enflasyon Komite'nin uzun dönem yüzde 2 hedefinin altına inmeye devam etmesi durumunda, uygun olacak" diye konuştu.

Fed'in ekonomik aktivitenin ılımlı büyümeye devam ettiğini tekrarlamasına dikkati çeken Bovino, ayrıca mali politikaların ekonomik büyümeyi sınırlayıcı olduğunu söylemeyi sürdürdüğünü, ancak kısıtlama ölçüsünün azalıyor olabileceğini ifade etti.