Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri ve Hazine tahvilleri, ABD'^de ekonominin üçüncü çeyrekte ilk açıklanan rakama göre daha hızlı büyüdüğünü gösteren veri sonrası yükselirken, dolar değer kazandı. Çin hisse senetleri, 1994'ten bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 09:33'te, yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve haftalık kazancını yüzde 3.5'e genişletti. ABD para birimi yen karşısında son beş yılın en yüksek seviyesini gördü ve yüzde 0.2 güçlenerek 104.45 seviyesine geldi. Dolar ayrıca Türk Lirası karşısında rekor seviyeye yükseldi. ABD'nin 30 yıl vadeli tahvilleri son üç hgünde ilk kez yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi kayıplarını dokuzuncu güne taşıdı. Altın üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden toparlandı.

ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın üçüncü üç aylık döneminde yüzde 4.1 arttı ve 2011 yılının son çeyreğinden bu yana en güçlü çıkışını gerçekleştirdi. GSYİH, bundan önce açıklanan rakama göre, üçüncü çeyrekte yüzde 3.6 büyümüştü. Çin'de yedi gün vadeli repo faizi , merkez bankasının son dönemde kısa vadeli likidite operasyonları gerçekleştiridiğini kaydetmesine karşın, Haziran ayındaki rekor nakit darlığından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Japonya Merkez Bankası, iki gün süren toplantısının ardından bugün yaptığı açıklamada, tahvil alım hızını koruduğunu kaydetti.

New York'ta Banyan Partners LLC şef piyasa stratejisti Robert Pavlik, "Piyasa bir anlamda güven hissediyor," dedi ve "Yatırımcı ve tüketici olarak, GSYİH'nın bu seviyelere çıktığını görmek umut verici. GSYİH'nın yüzde 4'e ulaşması, ekonomi ve nereye yöneldiğimiz konusunda bizi iyi hissettiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:50'de güncellendi)