Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası ve Fed politikaları arasındaki ayrışma ABD tahvilinin faiz avantajını 3 yılın zirvesine çıkararak, yende düşüş bekleyenlere cesaret verdi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ile Japonya'nın 10 yıllık hükümet tahvilinin getirisi arasındaki fark 24 Aralık'ta yüzde 2.30 ile Şubat 2011'den bu yana en yükseğine çıktı. Fed önümüzdeki ay tahvil alımlarını azaltmaya başlarken, Japonya Merkez Bankası'nın teşvikleri artıracağı spekülasyonu üzerine yen, Ekim 2008'den bu yana en düşük düzeyine geriledi. Bloomberg anketine katılan analistler yenin önümüzdeki yıl 109 düzeyine gerileyeceğini tahmin ediyor.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda dün en kısa zamanda yüzde 2 enflasyona ulaşmak için teşvikleri devam ettirme kararına bağlı kalacağını söyledi. Bu durum, geçtiğimiz hafta Ocak'tan itibaren aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını 75 milyar dolara düşürme planını açıklayan Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yaklaşımından ayrışıyor.

Kuroda'nın yenin zayıflamasını umduğunu ve para birimine daha da değer kaybettirmek için piyasanın ek tedbir beklentilerini desteklediğini belirten MassMutual Life Life Insurance Co.'nun yatırım stratejisi departmanındaki faiz ve piyasa müdürü Satoshi Shimamura, "Faiz farkının genişlemesiyle yenin kayıplarını 105 dolara genişletmesini bekliyorum" dedi.