Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tüketici fiyatları Kasım'da 2008'den bu yana en hızlı artışını kaydederek politika yapıcıların hedefine yaklaştı. Diğer taraftan ücretler yükseltilmezse, hızlanan enflasyon, hanehalklarının harcama gücünü tehdit edebilir.

Tokyo'daki istatistik bürosunun verilerine göre taze gıda hariç fiyatlar Kasım'da yüzde 1.2 artarak, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 1.1 beklentisinin üzerinde geldi. Ülkede açıklanan sanayi üretim verisi de Kasım'da aylık bazda yüzde 0.1 ile beklentinin altında büyümeye kaydederek, bu çeyrekteki ekonomik hızlanma tahminleri için risk arz etti.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, işverenlere ücretleri, yaşam maliyetlerinin üzerinde artış çağrısında bulunmasıyla birlikte bugün açıklanan veriler, yıllık ücret müzakerelerinin önemini artırıyor. Ülkede açıklanan bir başka veri de, her iş başvurusu yapana 1 işe işaret ederek, istihdam piyasasında toparlanma sinyallerini gösterdi.

Fiyatların artış hızının, sendikaların daha yüksek ücret taleplerini destekleyeceğini belirten Tokyo'daki JPMorgan Chase&Co.'nun kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, "Aynı zamanda işlerini tutma endişesinden ötürü taleplerini de yumuşatabilir. Bu nedenle anlamlı ücret artışı tahmininde bulunmak güç" dedi.

Zayıf yen ve yüksek enerji maliyetinin fiyat artışını hızlandırmasıyla Japonya yüzde 2 enflasyon hedefinin yarısını aşmış durumda. Tokyo Hükümeti bu hafta 4 yıldır ilk kez ekonomik görünüm raporunda "deflasyon" ifadesini kullanmadı. Prim ve mesai hariç ücretler geçtiğimiz ay yıllık bazda değişiklik kaydetmeyerek, 17 aylık düşüşü sonlandırdı.