Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MasterCard Advisors SpendingPulse'ın verilerine göre, ABD'de bu yıl tatil döneminde perakende satışlar, alışveriş merkezlerindeki indirim ve çocuk kıyafetleri ve mücevher alımlarının desteğiyle yüzde 3.5 arttı.

Giyim, elektronik ve lüks eşya gibi tatille bağlantılı ürünlerin satışları 1 Kasım-24 Aralık döneminde yıllık bazda yüzde 2.3 artış kaydetti. SpendingPulse, ABD'nin mağaza ve internet üzerinden tüm satışlarını takip ediyor.

Mağazalarda son haftalarda azalan kalabalıklık ve başta giyimde olmak üzere dengesiz talep, mağazaları, satış yapabilmek için indirime girerek kazançlarını riske atmaya itti. Gap Inc. gibi mağazalar yüzde 75'lere varan indirimler yaparken, Macys's Inc. ve Kohl's Corp. gibi mağazalar 20 Aralık'tan itibaren mağazalarını hep açık tuttu.

MasterCard Advisors'ın kıdemli başkan yardımcısı Sarah Quinlan, "Şu an 'Dışarı çıkıp harcayabiliriz' eğilimini görüyoruz. Bununla birlikte, hâlen ihtiyatlı davranıyorlar ve perakendecileri seçiyorlar. 2006-2007'deki gibi bir harcama değil" dedi.

Mücevher ve çocuk kıyafetleri satışları en güçlü düzeyinde seyrederken, mücevher hariç elektronik ve lüks ürün satışı, geçtiğimiz yılki seviyelere yakın oldu. Kadın ve erkek giyim satışları geçtiğimiz yıldan düşüş kaydetti.