Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:33'te güncellendi)

Altın, zayıflayan doların güvenli varlık olarak görülen sarı metale talebi artırması ile yükselişi üçüncü işlem gününe taşırken, Ağustos'tan bu yana en uzun ralliye doğru ilerliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.6 kadar gerilerken, euro ABD para birimi karşısında Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Jens Weidmann'ın faiz oranlarının düşük tutulmasının politik reformları tehlikeye atabileceğini söylemesi ile iki yılın zirvesine tırmandı.

New York'tabulunan RBC Capital Markets başkan yardımcısı ve değerli metal stratejisti George Gero, güçlü doların satıcıları altın tarafında tuttuğunu dile getirdi.

Şubat vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 09:53'te ons başına 1,215.10 dolar olurken, son iki seansta yükselişini toplam yüzde 1.3'e taşıdı. Buna rağmen altın, hâlâ üst üste dördüncü aylık düşüşe doğru ilerliyor.

Altın bu yıl, ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere çıkması ile birlikte, yüzde 28 düştü ve 1981 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün yüzde 0.1 düşerek 1,772.04 tona indi ve Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.6 yükseldi ve Comex'te ons başına 20.045 dolar oldu.

Nisan vadeli platin kontratları ise Nymex'te yüzde 0.7 kazançla ons başına 1,373.60 dolara yükselerek üst üste üç günlük artış ile 22 Ekim'den bu yana en uzun ralliye hazırlanıyor. İşlem hacmi bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 91 üzerinde seyretti.

Gümüş bu yıl yüzde 34 düşerken, platin yüzde 11 kaybetti.

(17:33'te güncellendi)