Japonya 2014'te ek harcama yapmak zorunda kalabilir
-
Japonya Maliye Bakanı Aso, önümüzdeki yıl Japon ekonomisini desteklemek için ek harcama yapma olasılığını göz ardı edemeyeceklerini söyledi
Deflasyondan çıkış için mücadele eden Japonya'nın Maliye Bakanı Taro Aso, en iyisinin yeni fonlara ihtiyaç duyulmamasının olacağını, ancak önümüzdeki yıl ekonomiyi desteklemek için ek harcama yapılma ihtimalini göz ardı edemeceklerini belirtti.
Japonya'da bir televizyon kanalına konuşan Aso, "Dürüstçe isteğim, buna ihtiyacımızın kalmaması. Ancak bu olasılık yok da diyemem" diyerek, Temmuz-Eylül rakamlarını görünceye kadar, bunun önlenebileceğini söyleyemeyeceğini ifade etti.
Asya'nın en büyük 2. ekonomisi Japonya'nın önümüzdeki yıl ek harcama yapması, hâli hazırda ekonomik üretimin 2 katı ile dünyanın en yükseği olan kamu borcunu daha da genişletebilir. Tokyo hükümeti bu ay, ekonomistlerin, 2. çeyrekte ekonominin daralmasına neden olacağını söyledikleri satış vergisinin devreye gireceği 1 Nisan'da başlayacak mali yıl için bütçe planlarını açıkladı.
Satış vergisi artışının, ekonomi üzerine kaydadeğer büyüklükte zarar vereceğini öngören NLI Research Insitute'ün başekonomisti Yasuhide Yajima, "Başbakan Shinzo Abe'nin beklentileri desteklemesi çok önemli. Deflasyonu sonlandırmaya çalışırken kamuya olumsuz haberler veremez" diye konuştu.
Hükümet bakanları ve iktidar koalisyonu 21 Aralık'ta önümüzdeki mali yıl için 95.88 trilyon yen bütçe teklifi verdi. Japonya'nın kamu borcu 1 katrilyon yenin üzerine çıktı ve IMF, kamu borcunun 2013'te GSYH'nin yüzde 244'üne çıkacağını tahmin ediyor.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, tüketim vergisinin 1 Nisan'da yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkmasının ardından Japon ekonomisinin o çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.9 daralacağı yönünde. Anketlere göre Japonya'nın GSYH'si önümüzdeki çeyrekte muhtemelen yüzde 1.8, 2014 genelinde de yüzde 1.6 büyüyecek.