Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bloomberg HT ve HaberTürk ortak yayınında gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.

Gül, Avrupa Birliği'nin kendi içerisinde yeniden yapılanma mücadelesi verdiğini söylerken, Arap Baharı'nın ise beklenen ümidi söndürdüğünü, Mısır'daki gelişmelerin çok kötü olduğunu ve birçok insanın hayatını kaybettiğini, Suriye'deki durumun da içler acısı bir duruma geldiğini ve 2.5 milyon insanın ülkesini terk ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesine göre iyi durumda olduğunu belirten Gül, "Avrupa'nın en çok büyüyen ülkesi Türkiye. Türkiye'de demokratikleşme konusunda önemli adımlar atıldı. Hepimiz aynı gemideyiz, bu ülkenin itibarını hep beraber korumalıyız" diyerek, Türkiye'nin 10 yıl önceki hukuk standartlarının üzerinde bir ülke olduğunu ve çözülmeyecek bir meselesi olmadığını söyledi.

Haziran'daki olaylar ile 17 Aralık sürecinin birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, yasama, yürütme ve yargının ahenk içinde olması gerektiğini belirtti. "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemlidir. Yargı objektifliğini kaybetmemeli" diyen Gül, Anayasa Mahkemesi'nin son kararlarından da memnuniyet duyduğunu ifade etti ve mahkemelere gölge düşmemesinin gerekli olduğunu, bir kişi için bile yanlış karar verilmesi durumunda bunun üzerine gidilmesi gerektiğini anlattı.

Şahsi olarak, ortaya çıkan sorunlar konusunda üzerine düşeni bütün gücüyle yaptığını dile getiren Gül, soruşturmanın gizliliği esası yokmuş gibi hareket edildiğini ve HSYK'nın açıklamalarını doğru bulmadığını belirtti. "Devlet içinde ayrı yapılanmalar ve başka bir yerden talimat söz konusu olamaz" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı, "Herkes kurallara dikkat ederse sorunlardan kurtuluruz" dedi ve son olayla ilgili yapacağı şeyin mahkemelerin düzgün çalışmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Abdullah Gül, hükümet ile cemaat arasındaki tartışmalara yönelik bir soru üzerine, "Hükümetin karşısına başka bir grubu değil, muhalefeti koyarım" derken, yanlış ile mücadelenin yolu olarak yine hukuğu gösterdi.

Yolsuzluklar konusunda tolerans tanınmaması gerektiğini söyleyen Gül, yolsuzluk ile mücadelede adımlar atıldığını ama yeterli olmadığını söyledi. Yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmesi gerektiğini dile getiren ve bir savcının bildiri dağıtmasını doğru bulmadığını ifade eden Abdullah Gül, "Bize yeni kuralların gerektiği kanaatindeyim" dedi.

Mevcut durumdan bir kaos ortamı çıkartmanın ülkeye yazık etmek olacağını sözlerine ekleyen Gül, hiçbir şeyin üzerinin örtülemeyeceğini ve yanlışı olanın korkacağını, yanlışı olmayanın korkmaması gerektiğini belirtti. Yolsuzlukların üstünün kapatılması durumunda toplumu çürüteceğini söyleyen Gül, "Kurallara uyulmadan suç atılırsa itibar zedelenir" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ekonomik istikrarın ise her şeyin başında geldiğini vurguladı ve "Ekonomik istikrar bozulmamalı. Türkiye dünya ile bütünleşmiş bir ülke. Sermayenin dolaşımı serbest. Böyle bir kötüye gidiş olursa, biz kendi gemimizi delmeye başlamış oluruz" sözlerini kullandı.