Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Bernanke: Daha hızlı bir büyümeye doğru ilerliyoruz

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, ABD ekonomisinin gelişmesini engelleyen dalgalanmaların azaldığını ve görev süresinin bitmesine kısa bir süre kala, ülkenin daha hızlı bir büyümeye doğru yol aldığını söyledi.

Bernanke, Philadelphia'da yaptığı konuşmanın metninde, "Finansal iyileşme, konut piyasasında daha iyi bir denge, daha az mali tehdit ve tabii ki süregelen genişlemeci para politikasının birleşimi ABD ekonomisinde gelecek dönemlerde iyi bir büyümeye işaret ediyor. Geçtiğimiz birkaç yıl bize bir şey öğrettiyse, o da tahminlerimizde daha dikkatli olmamız gerektiği" ifadelerini kullandı.

-Fed/Lacker: FOMC azaltmaya devam edecektir

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, politika yapıcıların tahvil alım programını azaltma üzerinde düşünmeye devam ettiğini, çünkü iş gücü piyasasının merkez bankası hedeflerini karşılayarak tatmin edici bir büyüme ortaya koyduğunu söyledi.

Lacker, "İş gücü piyasasına yönelik birçok göstergede, önemli ölçüde ilerlemeler gördük, bunlara işsizlik oranı ve istihdam seviyesi de dahil. Bu nedenle, tahvil alım programını sonlandırmaya doğru ilerlemek mantıklı. Gelecek toplantılarda alımların hızının azaltılmasının düşünüleceği görüşündeyim" ifadelerini kullandı.

-ABD hisseleri dalgalı seyretti

ABD hisseleri, Standard & Poor's Endeksi'nin dün, 15 yıldan uzun bir sürenin en büyük yıllık rallisinin ardından kaydettiği son üç haftadaki en dik düşüşün ardından, bugün dalgalı bir seyir izliyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek, New York saatiyle 13:55'te 1,831.08 puan oldu ve erken saatlerdeki yüzde 0.3'lük kazancı sildi. Endeks dün yüzde 0.9 gerilemişti. Dow Jones endeksi ise 12.40 puan, yani yüzde 0.1 artışla 16,453.75 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 7.4 altında seyretti.

-Avrupa hisseleri haftanın son gününde yükseldi

Avrupa hisseleri, yatırımcıların Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yapacağı konuşmayı beklemei ve Next Plc'nin perakendecilik sektöründeki çıkışa öncülük etmesiyle yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 artışla günü 327.64 puandan tamamlarken, haftalık bazda büyük bir değişiklik göstermedi. Endeks, dünya genelinde merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmalası ve Fed'in tahvil alım programını azaltma kararı ile ABD ekonomisinin toparlanmasına olan güvenin yükselmesi ile, geçen sene yüzde 17 ralli yaptı.

-Yen dolar karşısında haftalık kazanca ilerliyor

2013'te en kötü performansı gösteren Avustralya doları ve yen, son kayıplarının çok hızlı olmuş olabileceği sinyalleri üzerine 2 ayın en büyük haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak New york saati ile 06:55'te 104.41 yen olurken, bu haftaki kazancını yüzde 0.7'ye yükseltti ve 18 Ekim'den bu yana en büyük haftalık kazanca hazırlanıyor. Parite dün 105.44 ile Ekim 2008'den bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü. Yen euro karşısında ise yüzde 0.6 prim yaptı ve 142.43 yen seviyesine geldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 1.3642 dolardan işlem gördü.

-Altın "talep" işaretleri ile yükseliyor

Altın, yıllık bazda fiyatların 30 yılı aşkın sürenin en büyük çaplı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, talebin artmakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, değer kazandı. Platin Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 değer kazanarak, yerel saat ile 07:38'de ons başına 1,229.60 dolara ulaştı ve bu haftaki yükselişini yüze 1.3'e taşıyarak 25 Ekim'den bu yana en büyük haftalık kazanca hazırlanıyor.

-İngiltere'de konut fiyatları yükselişte

Nationwide Building Society'e göre, İngiltere'de konut fiyatları Aralık'ta yükselerek, emlak piyasası için 2006'dan beri en güçlü yılını kaydetmiş oldu.

Swindon merkezli bankaya göre değerler Kasım ayına kıyasla yüzde 1.4 tırmanarak, Nisan 2008'den beri zirve olan 175,826 sterlin (289,000 dolar) ortalamasına çıktı. Londra'nın öncülüğünde, 2013'te fiyatlar yüzde 8.4 yükseldi.