Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türk Standartlar Enstitüsü, (TSE) kış mevsiminin zorlu şartlarda geçtiği Türkiye'de, bot üretiminde yeni kalite standartları belirlemek üzere çalışma başlattı.

TSE Tekstil İhtisas Grubu tarafından hazırlanan "TST 2946 Ayak Giyecekleri-Bot-Ağır Şartlarda Kullanılan Standart ve Kriter Tasarısı" ilgili bakanlıklar ve sektörel kuruluşlara gönderildi. Gelen önerilere göre şekillenecek standartla AB'ye uyum sağlanması ve botlarda kalitenin artırılması hedefleniyor.

Botların malzeme cinsine göre "deri", "su geçirmez deri", "su geçirmez deri ve su geçirmez kumaş", "deri-kumaş karışımı", taban yapım şekline göre "tabanı tek yoğunluklu kauçuk", "çift yoğunluklu kauçuk", "tek yoğunluklu poliüretan", "poliüretan-tormopoliüretan" olarak ayrıldığı tasarıda, kullanılan astar ve kumaşa göre de "su geçirmez kumaş ile astarlı", "kumaş ile astarlı" ve "astarsız" olmak üzere türler belirlendi.

Kullanım amaçlarına göre de botların farklı tür ve tiplerinin belirtildiği tasarıda, botun tekleri arasında görünüm, deri kalınlık, kopma-yırtılma mukavemeti, yağ miktarı, esneme, pH derecesi, suya dayanıklılık, su geçirmezlik, tabanın kayma değeri, enerji emme kapasitesi gibi konularda standart değerlerin belirlendiği tasarıda, ayakkabıda azo boyar maddelerin yer almamasına işaret edildi.

Birçok ayrıntıdaki standarda yer verilen tasarıda, "Kaliteli bir botta dikişlerin muntazam olması, çift dikişlerin birbirine paralel olması, dikiş uçları, bitiş ve başlangıç yerlerinden pekiştirilmiş olması, kopan dikişlerin ise en az 1 santimetre geriden dikilmiş ve sarkan dikiş ipliği uçlarının temizlenmiş olması gerektiği" ifadeleri yer aldı.