Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, 1 Şubat'tan itibaren kredi kartıyla taksitle altın alma döneminin sona erecek olmasını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi.

Çavuşculu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartıyla taksitle altın alma dönemini sona erdirecek yönetmelik değişikliğinin sektöre etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Söz konusu yönetmeliğin, sektörü olumsuz etkileyeceğini ve tüketicileri mağdur edeceğini savunan Çavuşculu, kuyumcuların 1 Şubat'tan itibaren taksitle satış yapamayacaklarını belirtti. Bu durumu eleştiren Çavuşculu, "Bu yönetmelik, özellikle bilezik, yüzük, alyans, kolye ve küpe gibi ziynet amaçlı takıları üretenlerle satanları zor durumda bırakacak. Vatandaşımız bu tür katma değerli ürünleri sadece kullanmak için değil, aynı zamanda özel günlerde hediye etmek için alıyorlar. Bu ürünlere en az 6 aylık taksitli satış süresi tanınmalı" diye konuştu.

Düzenlemenin hayata geçmesiyle sadece kuyumcu esnafının değil tüketicilerin de sıkıntıya gireceğini savunan Çavuşculu, sektördeki sirkülasyonun duracağını ileri sürdü.

Türkiye'de altının geleneklerin bir parçası olduğunu dile getiren Çavuşculu, sıkıntının asıl boyutunun özellikle düğün sezonunun açıldığı yaz aylarında görüleceğini ifade etti. Taksitlendirmenin tüketiciye büyük avantaj sağladığına işaret eden Çavuşculu, "Düğün yapacak olanlar şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Peşin parası olan güle oynaya düğün yapacak, peki olmayan bu işin içinden nasıl çıkacak?" diye sordu.

Çavuşculu, yatırım amaçlı tercih edilen külçe altınlarda ise taksitlendirmenin kaldırılmasını desteklediklerini belirtti.


- "(Kuyumculuk-iletişim) adı altında işletmeler..."

Çavuşculu, kendilerini kuyumcu gibi tanıtan ve iş yerlerinin vitrinlerine altın koyan kişilerin, müşterinin elindeki altını düşük fiyattan alarak, nakit ihtiyacını karşılama iddiasında bulunduklarını söyledi. Bu kapsamda "kuyumculuk-iletişim" adı altında işletmeler açıldığını anlatan Çavuşculu, şunları kaydetti:

"Kuyumcu görünümünde tefecilik yapanlar, altın ya da kontör satıyormuş gibi görünüp sahtekarlık yaparak haksız kazanç sağlıyor. Bu işletmeler itibarlı kuyumcuları zor duruma düşürüyor. Külçe altında katma değer ya da işçilikten söz edilemez. Külçe altın ya da 24 ayar altına vade tanınmasın, zira biz de tasarruf altınlarının nakitle alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda BDDK ile görüşme talebinde bulunacağız."

Çavuşculu, taksitlendirmenin tedricen kaldırılmasının daha doğru olacağını savunarak, "Yeni düzenleme piyasalarda şok etkisi yaratacak. Atölyelerimiz kapanacak" değerlendirmesinde bulundu.