Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:39'da güncellendi)

ABD hisse senetleri üç günlük düşüşünü durdururken, Avrupa hisse senetleri ve tahvilleri, Almanya'da işsiz sayısının Aralık ayında son beş ayda ilk kez düşüş göstermesinin ardından değer kazandı. Emtia fiyatları Kasım'dan bu yana en uzun düşüş süreci olan beş günlük kayıpları sonlandırdı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, 2013 yılının ilk üç seansında yüzde 1.2 düşmesinin ardından, New York saati ile 14:05'te, yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyeden kapandı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri 11 baz puan düşüşle yüzde 3.79'a inerek Aralık 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görürken, İrlanda'nın 10 yıllıklarının faizi sekiz yılın en düşük seviyesine geriledi. Benzin, pamuk ve ısıtma yağı, S&P GSCI emtia endeksindeki yılın ilk kazancına öncülük etti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da işsiz sayısı, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla, Aralık ayında 15,000 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 1,000 düşmesi bekleniyordu. İrlanda, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, tahvil satışlarından 3.75 milyar euro (5.11 milyar dolar) elde etti ve geçen ay uluslararası kurtarmadan çıktıktan sonra ilk sınavını geçti. Petroleo Brasileiro SA, Avrupa'da şirket tahvil satışlarındaki hızlı artışa öncülük etti. FOMC Aralık ayı toplantısının tutanaklarını yarın açıklayacak, aylık istihdam verileri ise 10 Ocak'ta açıklanacak.

Londra'da Newedge Group kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Annalisa Piazza, "Almanya'nın işsizlik verisi beklenenden daha güçlü çıktı ve açık bir şekilde, önceki aylarda görülen ılımlı seyrin, istihdam piyasasında tam bir çöküşün habercisi olmadığını işaret ediyor," dedi ve "İstihdam piyasası bariz bir şekilde iyileşme işaretleri gösteriyor ve bu durum, son birkaç yılda resesyon sürecinde görülen gücü teyit ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi dün, düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve 2005 yılından bu yana en uzun süreli yıl başı düşüş dönemini yaşadı. Endeks 2013 yılında yüzde 30 ralli yaptı ve 1997'den bu yana en hızlı yıllık çıkışını gerçekleştirdi.

(21:39'da güncellendi)