Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk lirasının son dönemdeki zayıflığının, Türkiye'nin kurumsal kredi profillerini ciddi boyutlarda etkilemeyeceğini, ancak bu zayıflığın devam etmesi ve artmasının, 2014'teki kredi notları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağını söyledi.

Ön değerlendirmenin, Türk Lirası'nın 2013'te dolar karşısında yüzde 15, euro karşısında da yüzde 20'lik kaybının, kredi notlarında sınırlı etkisinin olacağı yönünde olduğunu belirten Fitch, ancak Türk şirketlerinin, "borç ve nakit akışındaki fonlama uyumsuzlukları ve Döviz cinsinden borçlardaki düşük korumalı pozisyonlarından da kaynaklanan FX volatilitesine karşı tarihi ve yapısal anlamda kırılgan" olduğunu vurguladı.

Fitch, kurdaki değişikliklere ilişkin detaylı analizi önümüzdeki birkaç haftada yayınlayacaklarını açıklarken, "Etkilerin, Fitch'in not verdiği şirketler arasında ciddi boyutlarda değişeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Not verilen şirketlerin çoğunun, başta enerji ve ara madde olmak üzere ham madde ithalatçısı olduğuna dikkat çeken reyting kuruluşu, bu nedenle marjlarda yükselen maliyetten kaynaklanan baskının muhtemelen piyasa genelinde hissedileceği uyarısında bulundu.

Fitch, yaptığı açıklamasında "Uzun süreli düşüşün etkisi, en çok artan maliyetleri dengeleyecek döviz rezervi düşük ya da hiç olmayan şirketlerde görülecek" dedi.