Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:26'da güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklenin oldukça altında bir artış göstermesi ile, Fed'in tahvil alımlarını azaltma hızını yavaşlatacağı söylentilerinin yükselmesi sonrasında, bir haftanın en büyük yükselişini kaydetti. Gümüş de yükseldi.

ABD'de istihdam Kasım ayında 74,000 yükselerek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin en düşük tahmininin dahi altında gerçekleşti. Kasım ayı ayı tarım dışı istihdam verisi ise 203,000'den 241,000'e revize edildi. ABD'de işsizlik oranı ise daha fazla insanın iş gücünden çıkması ile yüzde 7'den yüzde 6.7'ye gerileyerek, Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Fed 18 Aralık'ta, yükselen iş gücü piyasasını işaret ederek, tahvil alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara azaltmıştı.

Chicago'da bulunan R.J. O'Brien & Associates kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Büyüme endişeleri geri döndü, güvenli varlıklar için bir yükseliş görüyoruz. Söylentiler Fed'in tahvil alımlarını azaltmayı tekrar durduracağı yönünde" dedi.

Şubat vadeli altın kontratları, Comex piyasasında New York saati ile 09:11'de yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,240.20 dolar oldu ve en aktif kontratlar arasında 3 Ocak'tan bu yana en dik artışı gösterdi. Altın erken saatlerde yüzde 0.2'ye varan düşüşler yaşamıştı.

Fed'in 8 Ocak'ta yayınladığı Aralık ayı toplantı tutanakları, varlık alımlarını azaltmaya yönelik bir zaman çizelgesi göstermedi. Bernanke geçtiğimiz ay, "Merkez bankası muhtemelen her toplantıda alımları ölçülü bir şekilde azaltmayı görüşmeye devam edecektir" ifadeerini kullanmıştı.

Mart vadeli gümüş kontratları Comex'te yüzde 1.9 kazançla ons başına 20.065 dolardan işlem görerek 2 Ocak'tan bu yana en büyük sıçramayı kaydetti.

(19:26'da güncellendi)