Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu korumak için "ne gerekiyorsa yapacağını" söylemesinin 18 ay sonrasında, Euro Bölgesi'ndeki dinamikler, Temmuz 2012'deki söylemin hâlen işe yaradığını gösteriyor.

Draghi'nin sağladığı güven, euronun varlığını sorgulatan krizin ortadan kalkmasına yardımcı oldu. Ortak para birimine bir zamanlar şüpheyle yaklaşan Nobelli Paul Krugman ve ekonomist Nouriel Roubini bile Draghi'nin bölgeyi ayağa kaldırma başarısını övüyor.

Kasım 2011'de euronun dağılması ihtimalinin düşünülebilir bir senaryo olduğunu söylemiş olan Krugman, "Draghi ve Avrupa Merkez Bankası'nın krizi ortadan kaldırmakta kararlı olduğu açık" dedi.

Avrupa'ya ilişkin iyimser olmak için nedenler arasında, İrlanda'nın 3 yıldır devam eden kurtarma programının ardından bu hafta ilk kez tahvil ihalesi düzenlemesi de var. Portekiz ve Yunanistan da yakında aynı yolu izleyebilir. İspanya'nın 10 yıllık hükümet tahvilinin getirisi 2009'dan bu yana en düşük düzeyine gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi bu hafta 5 yılın rekoruna ulaştı ve euro da dolar karşısında güçlendi.

Tarihin en uzun süreli resesyonunun 1 yıl sonrasında Euro Bölgesi ekonomisi iyileşiyor ve hükümetler bütçe kesintilerini gevşetiyor. Bölgede bu hafta açıklanan perakende satış verileri, Kasım'da 2008'den bu yana en büyük artışa işaret ederken, bölgede güven de Aralık'ta beklentinin üzerinde yükseldi.