Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Saxobank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, bugünkü emtia güncelleme raporunda, Cuma günkü beklenenden zayıf çıkan ABD tarım dışı istihdam verisinin değerli metallere ilave bir destek sağladığını ve sektörün Ocak ayında şu ana kadar en güçlü performans gösteren grup olarak kaldığını söyledi. Altının tekrar ons başına 1,250-1,268 dolardaki direnç bölgesine hareket ettiğini söyleyen Hansen, "Olumlu bir ortam olmasına karşın metalin bu bölgeyi kesin biçimde kıramaması, geçen yıl değerinde yüzde 30 azalma olan altına yönelik olumsuz havanın sürdüğünü gösteriyor" dedi.

Hansen, altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) girişlerin dokuzuncu hafta üst üste negatif olduğunu, ancak geçen haftaki 9.4 tonluk düşüşün, Kasım 15'te biten haftadan bu yana en küçük çaplı düşüşü işaret ettiğini söyledi. Bloomberg'in verilerine göre, altın destekli ETF'lerdeki toplam varlıklar, 1,746.2 ton ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesinde.

Altın rallisinin şimdiye dek, Ocak ayı sonundaki Yeni Yıl kutlamaları için Çin'den gelen güçlü fiziki talep ve vadeli piyasalarda spekülatif traderlardan gelen kısa pozisyon kapama alımları tarafından yönlendiğini kaydeden Hansen, boğaların tekrar kontrolü alabilmesi için, traderların, piyasanın yalnızca spekülatif kısa pozisyon kapamalar tarafından yönlendirildiği değil, aynı zamanda yatırımcı parasının da tekrar piyasaya gelmeye başladığı sonucuna varması gerektiğini belirtti. Hansen, bu nedenle, altının yükselmesi için gereken güvenin tekrar piyasaya gelmesi için, göreceli olarak küçük miktarda da olsa, ETF'lere pozitif akışa ihtiyaç olduğunu kaydetti ve "Bu olana kadar, piyasadaki risk, halen, Çin talebi Yeni Yıl yaklaşırken azaltmaya başlarsa, son düşük seviyeler tekrar görülebilir şeklinde" dedi.