Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kötü borç sınıflandırmalarındaki ülkesel farklılıklardan endişe eden Avrupa Merkez Bankası, bunun Euro Bölgesi bankalarında uygulanacak stres testlerini zayıflatabileceğini düşünüyor.

Bloomberg'in ele geçridiği ve üzerinde tarih bulunmayan AMB dokümanına göre, Avrupa genelindeki kötü borç sınıflandırması uygulamaları, değerlendirilmezse, stres testlerinin inanılırlık ve tutarlılığını ne kadar çok etkileyebilecek olan materyal farklılıkları gösteriyor. Metine dair bilgisi olan bir kaynak, belgenin Kasım sonlarında hazırlandığını ve AMB'nin konuya dair en son düşüncelerini yansıttığını söyledi. AMB sözcülerinden biri konuya ilişkin görüş vermeyi reddetti.

Frankfurt'taki AMB, 18 Euro ekonomisindeki 130 bankanın denetimini devralmadan önce banka varlıklarına 3 aşamalı stres testi uygulayacak. Kötü borçlara ilişkin katı tanımların, Avrupa'daki borç krizinin en çok vurduğu ülkelerdeki bankaları tehdit edebileceği gibi, daha gevşek kurallar da bölgenin finansal sisteminin gerçek durumunu tam anlamıyla yansıtmayabilir.

Kapsamlı Değerlendirme aşamasının Varlık Kalitesi Değerlendirmesi kısmına atıfta bulunan belgede, "Dış gözlemcileri değerlendirmenin titiz bir inceleme olduğuna inandırmak için daha iddialı bir tanım gerekiyor" denildi. İncelemeler, Avrupa Bankacılık Otoritesi'yle birlikte bu yılın Ekim ayından önce yapılacak stres testleriyle sonuçlanacak.

AMB belgesi, tüm ülkelerin, Londra'daki EBA'nın Ekim'de belirlediği, işlem görmeyen kredi kriterlerine uymayabileceğini belirterek, bu kurallara aynı çizgiye taşımanın önemine dikkat çekti.