Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, son kitabında yönetimin Afganistan stratejisine ağır eleştiriler yönelten eski ABD Savunma Bakanı Robert Gates'i "olağanüstü bir savunma bakanı" olarak niteledi ancak "Afganistan'daki misyona inancını kaybettiği" yönündeki kitapta geçen iddiayı reddetti.

Obama, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy Brey ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Gates'in anılarını kaleme aldığı "Görev" adlı kitabında kendisi ve yakın ekibine sert eleştiriler yöneltmesiyle ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Gates'in, savunma bakanı olarak olağanüstü bir iş çıkardığını belirten Obama, ancak Gates'in Afganistan konusundaki eleştirilerini reddederek, "Misyonumuza yönelik inanç beslemeye devam ettiğim gibi, en önemlisi, askerlerimize ve hayal edilebilecek en zor şartlarda gösterdikleri performansa sarsılmaz bir güven duydum. Ve bu iş daha bitmedi" diye konuştu.

Obama, eski bakan Gates de dahil olmak üzere kendisi ve ulusal güvenlik ekibinin Afganistan konusunda doğru bir strateji ve politika ortaya koyduklarını belirterek, bu strateji sayesinde Afganistan'daki muharip operasyonları bu yılın sonuna kadar tamamlamış olacaklarını kaydetti.

"Ancak savaş hiçbir zaman kolay değil, bu süreçte yer alan hepimiz bunu anlıyoruz" ifadesini kullanan Obama, şöyle devam etti:

"Şunu vurgulamak isterim ki, buradaki görevi sırasında Bakan Gates olağanüstü bir savunma bakanıydı, benim iyi bir dostumdu ve ona hizmetlerinden dolayı her zaman minnettar kalacağım."

ABD'de 2006-2010 yılları arasında hem George W. Bush hem de Obama döneminde Savunma Bakanlığı yapan Gates, kitabında Obama'nın Afganistan konusundaki kendi stratejisine inanmadığını ve bunu "kendisinin bir savaşı olarak görmediğini" iddia etmişti.