Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın cari açığının rekor düzeye genişlemesi ve ABD'nin teşvikleri daha uzun süre devam ettireceği spekülasyonu üzerine yenin geçtiğimiz haftaki kazançlarına tutunması üzerine Topix Endeksi Ekim'den bu yanaki en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.1 değer kaybetti. Dainippon Sumitomo Pharma Co., New York'taki ortağı Intercept Pharmaceuticals Inc.'in, karaciğer ilacını piyasaya çıkarmak için daha büyük bir şirketin yardımına ihtiyacının olabileceğini söylemesinin ardından 10 yılın en yükseğinden düştü. Topix'teki kayıplara aracı kurumlar öncülük etti.

Topix Endeksi Tokyo saati ile 12:39 itibariyle yüzde 1.8 kayıpla 1,275.41 puanda seyrederek, 25 Ekim'den bu yana en sert düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 2.5 düşüşle 15,538.55 puana geriledi. Yen, bugün dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 103.42 seviyesine geriledi ve ABD'nin Ocak 2011'den bu yana en düşük artışını gösteren tarımdışı istihdam verisinin sonrasındaki 2 işlem gününde yüzde 1.7 oranındaki kazançlarını azalttı. Japonya'nın cari açığı Kasım'da ithalatın tırmanmasıyla rekor düzeye genişledi.

Yenin cuma gününden bu yana güçlenmesi ve rekor cari açığın, Başbakan Shinzo Abe'nin karşısındaki sorunlara dikkat çektiğini belirten Kim Eng Securities'in satış işlemleri direktörlerinden Andrew Sullivan, "İnsanlara daha fazla harcatabilmek ve enflasyonu sıçratmak için Japon şirketlerinin ücretleri artırmasına ihtiyacı var, ama bunun olacağından şüpheliyim. Aynı zamanda bir ihracat ülkesi olarak Başbakan Abe'nin küresel ekonomik toparlanmanın bozulmamasına da ihtiyacı var" dedi.

Japon hisseleri, gelişmiş ülkeler arasında bu yıl en kötü performansa sahip. Hisseler, Topix Endeksi'nin 2013'te yüzde 51 ile 3. yılını da kazançla sonlandırmasının ardından düşüşe geçti.