Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Dolar, ABD'de perakende satışların Aralık ayında beklentinin üzerinde artış göstermesi ile dünyanın en büyük ekonomisini 2013 yılının sonunda yukarı taşıması sonrasında, son dört günde ilk defa yükseldi.

Dolar ayrıca Japonya cari açığının Kasım ayında rekor seviyeye genişlemesi sonrasında yen karşısında dört haftanın en dik yükselişini kaydetti. İsveç kronu, ülkede enflasyonun Aralık ayında ekonomist beklentilerinden daha hızlı olmasıyla güçlendi. Güney Afrika randı ise platin üreticileri arasındaki çalışma anlaşmazlıklarının ihracatı düşüreceği söylentileri ile dolar karşısında beş yılın en düşüğüne geriledi.

New York'ta bulunan Mizuho Financial Group Inc. Döviz işlemleri şefi Fabian Eliasson, "Perakende satış verisi çok iyi değil, fakat piyasa bundan çok fazla rahatsız olmuş gibi görünmüyor. Bir gözümüz Japonya cari açığı üzerinde olmalı" ifadelerini kullandı.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New york saati ile 09:02'de 1,023.54 puan olurken, son üç işlem gününde yüzde 0.7 kayıp yaşadı. Endeks 10 Ocak'ta ABD hükümetinin Aralık ayında beklenenin oldukça altında istihdam verisi açıklaması sonrasında yüzde 0.4 düşmüştü.

Dolar yen karşısında yüzde 0.8 ile 18 Aralık'tan bu yana en dik yükselişe ulaşmasının ardından, yüzde 0.6 prim yaparak 103.63 yen oldu. Yen euro karşısında dün 140.50 ile 6 Aralık'tan bu yana en güçlü seviyeyi görürken, bugün yüzde 0.6 düştü ve 141.67 yende. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3668 dolardan işlem görüyor.

(16:25'te güncellendi)