Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tayland'da hükümet karşıtı protestocular, hükümetin 2 Şubat seçimlerinin ertelenmesi konusunu görüşme çağrısını reddederek, Başbakan Yingluck Shinawatra istifa etmeyi kabul edene kadar Bangkok'un merkezini kapalı tutma sözü verdiler.

"Yingluck'un seçimler öncesinde koltuğundan indirme isteğimizden geri adım atmayacağız," diyen protestocuların lideri ve muhalefetteki Demokrat Parti'nin eski üyesi Suthep Thaugsuban," Sadece iki ihtimal var. Ya biz kazanırız ve Yingluck gider, ya da kaybederiz ve hapise gideriz," diye ekledi.

Seçimli demokrasinin başbakanın yolsuzluk yapan kardeşi Thaksin Shinawatra'nın etkisinden kurtulana kadar askıya alınmasını ve "iyi insanlar" konseyi kurulmasını savunan Suthep, Yingluck Shinawatra'nın başını ağrıtan 2 aylık sokak protestolarına öncülük ediyor. Suthep, Demokratlar iktidardayken 2010'da Thaksin'i destekleyen gösterilere ölümcül müdahale emri verdiği için cinayetle suçlanıyor.

"Bu olayda iki tarafın da kazanma ihtimali yok," diyen hakkında tutuklama kararı bulunan Suthep, "Bir taraf yenecek ve bir taraf kaybedecek. Biz anlaşmaya varmayacağız. Thaksin sisteminden kurtulup ülkede reformlar yapmalıyız," diye ekledi.

Protestocular dün Bangkok'daki iş merkezlerindeki 5 kavşağı ve Lad Pro ve kuzey Bangkok'taki Chaeng Wattana'da bulunan Hükümet Kompleksi'ndeki 2 kavşağı kapatarak, yolcuları kalabalık tren ve feribotlara binmeye zorladılar. Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Paradorn Pattanatabut'un dünkü açıklamasında ablukanın 5-7 gün daha sürmesini beklediklerini belirtmişti.