Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük konut kredi bankası Wells Fargo & Co., harcamalardaki azaltımın sonuçlara yansıması ile birlikte, geçen yılın son üç aylık döneminde ve tüm yıl için rekor kar açıkladı.

San Francisco merkezli Banka'nın net karı, dördüncü çeyrekte, yüzde 10 artışla 5.61 milyar dolara ve hisse başına karı 1 dolara çıktı. Banka, geçen yılın aynı döneminde 5.09 milyar dolar kar ve 91 sent hisse başına kar açıklamıştı. Bloomberg'in anketine katılan 33 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, Wells Fargo'nun, bazı kalemler dışarıda tutulduğunda, 98 sent hisse başına kar açıklaması bekleniyordu. Banka, tüm yıl için karını yüzde 16 artırarak 21.9 milyar dolara çıkardı.

Banka CEO'su, 60 yaşındaki John Stumpf, yükselen faiz oranlarının konut refinansmanını azaltması ile birlikte, personel sayısında ve harcamalarda azaltıma gitti. Wells Fargo, harcamalar önceki üç aylık dönemde hedefini aşmasının ardından, sabit maliyetleri azaltma taahhüdünde bulundu.

New York'ta Portales Partners LLC analisti Jennifer Thompson, "Refinansman aktivitesinin azalması ile birlikte, mortgage işinde çok fazla maliyet azalttılar ve işlerini küçülttüler, dedi.

2008 yılında Wachovia Corp.'u satın alarak büyüklüğünü iki katına çıkaran banka, geçen yıl da rekor kar açıklayarak, beş yıl üst üste rekor kırdı. Banka 2009 yılından beri ilk kez, varlıklar bakımından en büyük ABD bankası olan JPMorgan Chase & Co.'dan daha fazla kar açıkladı. JPMorgan 2013 yılında 17.9 milyar dolar kar açıkladı.