Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cari işlemler dengesi, yani ticaretin en kapsamlı göstergesi... Merkez Bankası Türkiye'nin Kasım ayı cari işlemler dengesini açıkladı. Buna göre cari açık 3 milyar 935 milyon dolar oldu, ekonomistlerin medyan tahmini ise 4.3 milyar dolar olacağı yönündeydi. Yıllıklandırılmış bazda cari açık ise 60 milyar 838 milyon dolar oldu. Peki Kırılgan 5'li yani Fed'in politikalarından en fazla etkilenen diğer gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika'nın cari işlemler dengleri
ne durumda, bir göz atalım.

Hindistan Merkez Bankası, Temmuz - Eylül döneminde 5.2 milyar dolar cari açık bildirdi. Geçen yılın aynı döneminde ise söz konusu rakam 21 milyar dolardı. Cari işlemler açığının GSYH'a oranı ise yüzde 5'ten yüzde 2.1'e geriledi. Cari açığın gerilemesinde en büyük etken ise altın ithalatını düşürmeye yönelik  yıl içinde Merkez Bankası tarafından alınan bir dizi tedbir oldu.

Banco Central do Brasil tarafından açıklanan Brezilya'nın Kasım ayı cari açığı her ne kadar beklentileri karşılamasa da Ekim ayındaki 7.132 milyar dolardan 5 milyar 145 milyon dolara geriledi. Beklenti ise 4.8 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Güney Afrika'da ise 3. çeyrekte cari açığın GSYH'ya oranı yüzde 6.8'e artarken Endonezya'da ise 3. çeyrekte cari açığın GSYH'ya oranı yüzde 3.71 olarak gerçekleşti. Endonezya Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo bu yıl için cari açığın GSYH oranını yüzde 3.4 beklediklerini açıkladı.



 

 

-Türkiye nominal rakam üstünden pozitif, GDP'ye oranla negatif ayrışıyor

BloombergHT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran konuyla ilgili "Aylık ve yıllık olarak bakıldığında nomainal olarak Kırılgan 5'li içinde biz pozitif ayrışıyoruz." açıklamasında bulundu. "Fonlamamız gereken rakam o kadar yüksek değil ama her ülkenin cari açığı GSYH ile oranlandığında ise negatif ayrıştığımızı görüyoruz." diyen Başaran, "Çünkü oran bizde yüzde 7'ye geliyor. Hindistan'ın 170 milyar doları ise sadece yüzde 2 - 2.5'a geliyor. Türkiye'nin son 3 aydan beri düşen bir trendi var cari açıkta. Bu da bir pozitif ayrışma ama son tahlilde yıllık toplam GSMH'nın yüzde 7'si civarında açık veren bir ülkeye pozitif ayrılıyor demek ise kolay değil." bilgisini aktardı.

Tekstilbank ekonomisti Ayşegül Aykol Kocabaş, ise "Cari açıkta agresif bir durumdan; talep kaynaklı, büyüme kaynaklı bir cari açıktan bahsetmiyoruz." açıklamasında bulundu.

Haber ile ilgili iletişim için: syilmaz@bloomberght.com