Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de perakende satışlar yükseldi

ABD'de perakende satışlar, tüketicilerin tatil hediyelerini yıl sonu indirimlerinden yararlanarak alması ile Aralık ayında beklentinin üzerinde yükselirken, dünyanın en büyük ekonomisine 2013'ün sonunda yukarı yönlü ivme kazandırdı.

Satışlar yüzde 0.2 yükselirken, Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanına göre yüzde 0.1'lik artış bekleniyordu. Otomotiv hariç perakende satışlar ise bir yıla yakın bir sürenin en yüksek sıçramasını gösterdi ve yüzde 0.7 yükseldi.

-JPMorgan'ın kârı azaldı

JPMorgan Chase & Co.'nun çeyrek dönem karı, Bernard Madoff'un Ponzi oyunu ile ilişkili 2.6 milyar dolarlık dava tecil anlaşması sonrası, yüzde 7.3 düştü ve artan yasal maliyetler, bankanın üç yıldır süren rekor yıllık kar açıklamalarına nokta koydu.

ABD'nin en büyük bankası olan New York merkezli JPMorgan'ın net karı, geçen yılın dördüncü çeyreğinde 5.28 milyar dolara ve hisse başına karı 1.39 dolara geriledi. Banka geçen yılın aynı döneminde 5.69 milyar dolar kar ve 1.39 dolar hisse başına kar açıklamıştı. Madoff anlaşması ve diğer bir defalık kalemler dışarıda tutulduğunda, hisse başına kar 1.40 dolar seviyesinde. Bloomberg'in anketine katılan 22 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, hisse başına karın 1.37 dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu.

-Wells Fargo rekor kar açıkladı

ABD'nin en büyük konut kredi bankası Wells Fargo & Co., harcamalardaki azaltımın sonuçlara yansıması ile birlikte, geçen yılın son üç aylık döneminde ve tüm yıl için rekor kar açıkladı.

San Francisco merkezli Banka'nın net karı, dördüncü çeyrekte, yüzde 10 artışla 5.61 milyar dolara ve hisse başına karı 1 dolara çıktı. Banka, geçen yılın aynı döneminde 5.09 milyar dolar kar ve 91 sent hisse başına kar açıklamıştı. Bloomberg'in anketine katılan 33 analistin tahminlerinin ortalamasına göre, Wells Fargo'nun, bazı kalemler dışarıda tutulduğunda, 98 sent hisse başına kar açıklaması bekleniyordu. Banka, tüm yıl için karını yüzde 16 artırarak 21.9 milyar dolara çıkardı.

-Fed/Fisher: QE'nin 20 milyar dolar azaltılması taraftarıyım

Bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunan, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının parasal genişlemeyi (QE) sonunda azaltmaya başlamasından dolayı memnun olduğunu ve Aralık ayı toplantısında 20 milyar dolar azaltım istediğini söyledi.

Piyasalarda balon oluşumu görmediğini dile getiren Fisher, konut sektörünün toparlanma yönünde iyi yolda olduğunu ve ekonominin genişlediğini, bu doğrultuda varlık alımlarının uygun bir şekilde sonlandırılmasını istediğini belirtti.

-Fed/Plosser: QE'yi azaltmak doğru bir adım

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, tahvil alım programının azaltılmasını "doğru yöne adım" olarak nitelerken, ABD ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3 büyüyeceği tahmininde bulundu.

2014 yılında oy hakkı bulunan Plosser, işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 6.2'ye gerileyeceği beklentisinde olduğunu söylerken, enflasyonun ise yıl içerisinde yüzde 2 hedefine ulaşacağı tahmininde bulundu.

-ABD hisseleri yılın en dik artışına ilerliyor

ABD hisseleri, perakende satışların Aralık'ta beklentilerin üstünde artması ile yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi yılın en yüksek kazancına ilerliyor.

S&P 500 yüzde 0.9 yükselerek New York saatiyle 12:33'te 1,835.27 puana çıktı. Dow Jones endeksi 81.43 puan, yani yüzde 0.5 artışla 16,339.37 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 20 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri son yarım saatte yükseldi

Avrupa hisse senetleri, RWE AG'nin rallisi ile kamu hisselerinin liderliğinde, işlemlerin son yarım saatinde kayıpları silerek yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek günü 331.23 puan oldu. Endeks gün içerisinde yüzde 1'e varan kayıplar yaşamıştı. Avrupa gösterge endeksindeki şirketlerin toplam piyasa değeri, dün kapanış saatinde, bu şirketlerin toplam tahmini kârlarının 13.9 katı olarak seyretti. Endeks 2013 yılını 2009'dan bu yana en yüksek değerlemede tamamladı.

-WTI 2009'dan beri en kötü yıl başlangıcını yaptı

Batı Teksas ham petrolü (WTI), ABD'de yakıt stoklarının yükselişinin 3. haftasına girildiği spekülasyonlarının dünyanın en büyük petrol tüketicisindeki yavaşlayan talebi sinyal etmesiyle 2009'dan beri en kötü yıl başlangıcında yatay seyretti.

Şubat vadeli WTI'ın varil fiyatı Nymex'te 53 sent yükselişle 92.33 doları buldu ve Londra saatiyle 13:09'da 92.16 dolardan işlem gördü. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 24 altında seyretti. Fiyatlar bu sene yüzde 6.6 düşüş kaydetti. Kontrat dün 92 sent gerilemeyle 91.80 dolara inmişti.

-Dolar "perakende" sonrasında yükseliyor

Dolar, ABD'de perakende satışların Aralık ayında beklentinin üzerinde artış göstermesi ile dünyanın en büyük ekonomisini 2013 yılının sonunda yukarı taşıması sonrasında, son dört günde ilk defa yükseldi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.8 ile 18 Aralık'tan bu yana en dik yükselişe ulaşmasının ardından, yüzde 0.6 prim yaparak 103.63 yen oldu. Yen euro karşısında dün 140.50 ile 6 Aralık'tan bu yana en güçlü seviyeyi görürken, bugün yüzde 0.6 düştü ve 141.67 yende. Dolar euro karşısında büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3668 dolardan işlem görüyor.

-Gelişen piyasalar BIST 100 ile geriledi

Gelişen piyasa hisseleri, Türkiye'de cari açığın genişlemesi sonrasında hisselerde yaşanan düşüşün öncülüğünde, son üç günde ilk defe geriledi. Rusya rublesi merkez bankasının stokları sınırlaması ile beş yılın en düşüğüne indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek New York saati ile 10:09'da 973,65 puan oldu. BIST 100 Endeksi ise Başbakan Recey Tayyip Erdoğan'ın yolsuzluk soruşturması ile ilgili açıklamaları sonrasında kayıp yaşarken, Türk Lirası rekor düşüğe geriledi. Hindistan'da gösterge endeks, Tata Consultancy Services Ltd. öncülüğünde yedi haftanın en yükseğinden geriledi. Ruble Nisan 2009'dan bu yana en dip seviyede.