Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed: Ülkenin genelinde "ılımlı" büyüme görülüyor

Fed'in yayımladığı Bej Kitap'ta, ülkenin çoğunluğunda "ılımlı" büyüme görüldüğü ve bu büyümenin tüketicilerin tatil harcamaları, gelişen iş gücü piyasası ve imalat sanayideki güçlenme ile desteklendiği belirtildi.

Fed'in 6 Ocak'tan önce toplanan raporlara dayanarak hazırladığı Bej Kitap'ta, "Ekonomik görünüm  birçok bölgede olumlu, bazı raporlar ise bunun 'daha fazla' devam etmesine ve büyümenin toparlanmasına yönelik beklentiler üzerinde duruyor" denildi.

-Fed/Evans: Faiz oranları daha uzun süre düşük kalacak

Rekor seviyedeki teşviklerin destekçisi olan, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, merkez bankasının tahvil alımlarını azaltmasının faiz oranlarının daha uzun bir süre düşük tutulacağı görüşünü pekiştirdiğini söyledi.

Bu yıl politika kararlarında oy hakkı bulunmayan Evans, "Bu karar, her ne kadar ekonominin daha az genel politik genişlemelere ihtiyaç duyduğu düşüncesi yaratsa da, öyle değil. Gerçek şu ki para politikası ve toparlanma artık daha iyi bir ivmeye kavuşuyor, bu da bizim geleneksel kısa vadeli faiz oranı politikası aracımız olan 'federal fon oranı'na daha çok itibar etmemizi mantıklı kılıyor" ifadelerini kullandı.

-ABD'de üretici fiyatları yükseldi

ABD'de üretici fiyatları endeksi (ÜFE) Aralık ayında son üç ayda ilk defa yükselirken, yıllık bazda ise son beş yılın en düşük yıllık artışını gerçekleştirerek şirketlerin bir nebze daha fazla baskı altında olduğunu gösterdi.

Endeks Kasım ayındaki yüzde 0.1'lik düşüşün ardından, Aralık ayında yüzde 0.4 yükseldi ve Bloomberg anketine katılan 79 ekonomistin tahmin medyanı ile anyı doğrultuda gerçekleşti. Gıda ve enerjinin dahil edilmediği çekirdek ÜFE ise, tütün maliyetlerinin 2007'den bu yana en dik artışı kaydetmesinin etkisiyle, yüzde 0.1'lik beklentiyi aşarak yüzde 0.3 yükseldi.

-Bank of America karını dörde katladı

ABD'nin ikinci en büyük bankası Bank of America Corp., 2013 yılının son üç aylık döneminde, sıkıntılı mortgage kredileri ile ilgili sorunların azaltılması ile birlikte, karını dört kattan fazla artırdığını duyurdu. Banka'nın finansal sonuçları Wall Street'teki tahminlerin büyük bölümünden daha iyi çıktı ve banka hisseleri New York'taki ilk işlemlerde değer kazandı.

Charlotte, North Carolina merkezli Banka'nın net karı, 4. çeyrekte, 3.44 milyar dolara ve hisse başına karı 29 sente yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakamlar, 732 milyon dolar ve 3 sent seviyelerindeydi. Bloomberg'in anketine katılan 27 analistin tahminlerinin medyanına göre, hisse başına karın 27 sent çıkması bekleniyordu. Banka tüm yıl için karını ikiye katlayarak 11.4 milyar dolara çıkardı.

-ABD'de New York Fed imalat endeksi beklentiyi aştı

ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksi, Ocak ayında 12.51 seviyesinde gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 53 ekonomistin tahmin medyanı, endeksin 3.5 olacağı yönündeydi.

-Almanya'da büyüme yavaşladı

Almanya ekonomisinin büyümesi geçen sene Euro Bölgesi'ni en uzun resesyondan çıkarmasına rağmen, beklentilerin altında geldi.

Federal İstatistik Ofisi'nin bugün Berlin'deki açıklamasına göre, GSYİH 2012'den yüzde 0.4 arttı. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 0.5 artması bekleniyordu. Ülkenin bütçe açığı GSYİH'sının yüzde 0.1'i olarak kaydedildi.

-ABD hisseleri zirveye yükseldi

ABD hisseleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminini artırması ve Bank of America'nın bilançosu ile finansal hisselerin ralli yapmasıyla yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi gün içi rekoruna ulaştı.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 14:05'te 1,847.39 puan olurken, gün içinde 1,850.84 puan ile zirve rekoruna dokundu. Dow Jones endeksi ise 111.39 puan, yani yüzde 0.7 artışla 16,485.25 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 42 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri 6 yılın zirvesinde

Avrupa hisseleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini yükseltmesinden sonra yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi 6 yılın zirvesine ulaştı.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1 artışla günü 334.51 puandan tamamlarken, 4 günlük kazancını yüzde 1.9'a çıkardı. Endeks Ocak 2008'den bu yana en yüksek seviyede.

-Altın "Fed" endişesi ile geriledi

Altın vadeli kontratları New York'ta, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği spekülasyonunun doları güçlendirmesi ve metalin alternatif yatırım olarak cazibesini azaltması sonucu, son bir ayın en yüksek seviyesinden başlattığı düşüşü genişletti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek New York saati ile 07:37'de ons başına 1,237.50 dolara geriledi.  Metal 13 Ocak'ta 1,255.30 dolar ile 12 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 25 altındaydı. Spot altın Londra'da yüzde 0.6 değer kaybederek ons başına 1,237.95 dolara düştü.

-WTI petrol "imalat sanayi" ile yükseldi

Batı Teksas ham petrolü (WTI) fiyatları, New York bölgesi imalat sanayi endeksinin genişlemesi ve ABD'de stokların düşüşü yedinci haftaya taşıyacağı tahminleri ile yükseldi.

Şubat vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex işlemlerinde 42 sent, yani yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 09:26'da 93.01 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7.6 aşağısında seyretti. WTI 2014'te yüzde 5.5 kayıp yaşadı.

-Dolar "veriler" ile güçleniyor

ABD doları, New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentileri aşması ve tüketici fiyatlarının Aralık'ta yükselmesi ile dört ayın en yükseğine ulaştı.

Dolar euro karşısında dün 1.3699 dolara kadar zayıflamasının ardından bugün yüzde 0.7 tırmandı ve 1.3583 dolar oldu. Dolar yen karşısında ise dünkü yüzde 1.2'lik artışın ardından bugün yüzde 0.3 yükselişle 104.57 yen oldu. Euro yen karşısında yüzde 0.4 zayıfladı ve 142.04 yenden işlem görüyor.

-Gelişen piyasa hisseleri alıcılı seyrediyor

Gelişen piyasa hisseleri, güçlenen küresel ekonominin talebi arttıracağı spekülasyonlarıyla, ihracatcılar öncülüğünde yükseldi. Macaristan para birimi forinti güç kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 artışla Londra saatiyle 10:58'de 976.93 puana çıktı. Largan Precision Co, Deutsche Bank AG'nin hisse alımını önermesiyle 4 ayın en sert yükselişini kaydetti. Jakarta Birleşik Endeksi, JPMorgan Chase & Co'nun Endonezya hisselerinin notunu arttırmasıyla 9 haftanın zirvesine ralli yaptı. Türk lirası rekor düşük seviyeye geriledi.