Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar TL karşısında güne yükselişle başladı. ABD para birimi, 2,20 liradaki psikolojik seviyeyi aştıktan sonra 2,2075 liraya kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dolar çıkışına devam ettirerek 2,21'i geçti ve 2,2124 ile rekor tazeledi. Yarım dolar ve yarım eurodan oluşan sepet kur da önce 2,60'ı ve ardından 2,61'i aştı ve ardından 2,6112 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı.

Analistler, dolardaki bu yükselişin iç ve dış nedenleri olduğunu ve Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve güçlenen ekonomik veriler sonrası buna devam edeceği beklentilerin artması sonucu ABD para biriminin genel anlamda değer kazandığını kaydediyorlar. Yurtiçinde ise Merkez Bankası'nın likidite politikasının ve siyasi alandaki tartışmaların doları TL karşısında yukarı yönde desteklediği belirtiliyor.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, BloombergHT'ye yaptığı değerlendirmede, doların TL karşısındaki yükselişinin TL fonlamasından kaynaklandığını söyledi.

Uskuay, "Keşke ABD'de tarım dışı istihdam 200,000 artsaydı. istihdam 74,000 artınca Merkez Bankası fonlama maliyetlerini düşürmeye başladı. Merkez fonlamayı yüzde 7.13'ten önce 7.01, sonra da yüzde 6.98 ve yüzde 6.94'e düşürdü. Maliyetler düşünce TL daha kırılgan hale geldi. Yurtdışı gelişmeler de buna yardımcı oldu. Fonlama yüzde 7.13'te destek bulmuştu. Dolardaki çıkışı içerideki likidite yönetimine bağlıyorum. Gelecek haftaki Merkez Bankası toplantısı önemli hale geldi" dedi.