Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen hafta daha az Amerikalının işsizlik başvurusu yapmasıyla, istihdam piyasasının güçlenmeye devam ettiği sinyalleri verildi.

Washington'daki Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işsizlik başvuruları 11 Ocak ile biten haftada 2,000 azalarak 326,000'e gerileyerek Kasım sonundan beri en düşük seviyesini kaydetti. Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tahminlerinin medyanı 328,000 olacağı şeklindeydi. Çalışma Bakanlığı sözcüsü verilerin beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti.  

Özel sektör ve tüketici harcamalarındaki artış büyüme beklentilerini arttırarak, daha güçlü talep bekleyen işverenlerin işten çıkarma yapmalarını önlüyor. Daha az işten çıkarmalar genelde işe alımların artmasından önce gelen süreç olarak değerlendiriliyor. Şirketler dünyanın en büyük ekonomisinin kazandığı ivme ile üretim hızını denkleştirmek için daha fazla eleman alma yoluna gidiyorlar.

"İstihdam piyasasındaki iyileşmenin önemli bir bölümü işten çıkarma yapmayan şirketler sayesinde geldi," diyen Connecticut merkezli RBS Securities Inc.'nin ekonomisti Omair Sharif, "Şimdi de işe alımlardaki düzelmeyi bekliyoruz," diye ekledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini 305,000 ile 365,000 arasında değişiyordu. Bir önceki haftanın işsizlik başvuruları ilk veri olan 330,000'den aşağı revize edilmişti.