Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Aralık ayında altı ayın en dik artışını kaydederek enflasyonun Fed'in hedefine doğru ilerlediğine işaret etti. Artış benzin ve kiralama fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 0.3 yükselirken, Haziran'dan bu yana en yüksek artışı kaydetti. Bir önceki ayda endeks değişiklik göstermemişti. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı endeksin yüzde 0.1 yükseleceği yönündeydi. Gıda ve akaryakıtın dahil olmadığı çekirdek TÜFE ise yüzde 0.1 yükseldi.

Kiralık ev ve giysi taleplerindeki yükseliş, şirketlere daha fazla fiyatlama gücü kazandırırken, Fed'in deflasyona çelme takma konusunda başarılı olduğu sinyalini veriyor. Bu da ekonominin güçlenmesi ile politika yapıcıların aylık varlık alım programı azaltmaya devam edeceği ihtimalini artıyır.

RBS Securities ekonomistlerinden Guy Berger, "Çekirdek enflasyon kademeli bir şekilde Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşacak. Şu anda, enflasyon üzerinde sadece baskı yaratılıyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.4 artış ile sıfır arasında değişiklik gösterdi. Çekirdek TÜFE için ise beklentiler yüzde 0.1'lik artış şeklindeydi.