Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Endonezya'nın ihracatı kısıtlamasının dünyanın en büyük tüketicisi Çin'deki stokların artışını yavaşlatacağı spekülasyonlarıyla, 11 ayın en büyük haftalık kazancını azalttı.

Üç ay vadeli kontrat Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.8 düşüşle ton başına 14,575 dolara geriledi ve Tokyo saatiyle 16:03'te 14,673 dolardan işlem gördü. Nikel dün 30 Ekim'den beri en yüksek seviyeyle 14,725 doları buldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.9 arttı.

Bloomberg anketine göre, Çin Endonezya'dan 6 ay yetecek kadar stok biriktirdi. Dünyanın en büyük nikel üreticisi Endonezya'da ihracat kısıtlaması 12 Ocak'ta yürürlülüğe girdi.

Singapur merkezli Barclays Plc.'nin analisti Sijin Cheng, "Nikel rallisinin durması, piyasalardaki Çin'deki stoklarla ve Endonezya'nın ticaret politikalarıyla ilgili kafa karışıklığına bağlı," diye görüş bildirdi.

20 Ocak'ta gelecek olan verilerin, Çin'in fabrika üretimi ve yatırım büyümesinin Aralık'ta zayıfladığını göstereceği beklentileri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ivme kaybettiğine işaret ediyor. Analistler Çin için 2014'te son 24 senenin en zayıf ekonomik büyümesini tahmin ediyorlar.

Bakır Londra'da yüzde 0.2 yükselerek ton başına 7,325 dolara çıkarak, haftalık kazanca doğru ilerliyor. Nisan vadeli bakır kotratı yüzde 0.2 güçlenerek Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda ton başına 51,810 yuandan (8,562 dolar) kapandı. Mart vadeli bakır New York'taki Comex'te yatay seyrederek pound başına 3.347 dolardan işlem gördü.

LME'de kurşun, kalay ve alüminyum da düşerken, çinko yatay seyretti.