Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın ve dolar arasındaki ilişki, ABD ekonomisinde iyileşmenin devam ettiği dönemde, sikke, külçe ve mücevher altın alımlarının artmasının etkisi ile Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın ve dolar arasındaki 30 günlük korelasyon katsayısı dün eksi 0.16 seviyesine indi. Bu verinin eksi bir seviyesinde olması altın ve dolar arasında bire bir ilişki olduğunu gösterirken, sıfır seviyesi ilişkinin olmadığı anlamına geliyor.

Altın bu yıl, kısmen Fed'in varlık alımlarını azaltacağını işaret etmesinin etkisi ile geçen yıl 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşamasının ardından sıçrama yapıyor. Altın talebi, düşen fiyatların alıcıları çekmesi ile birlikte güçlendi. şanghay Altın Borsası'nda teslimat 2013 yılında neredeyse ikiye katlanırken, ABD darphanesi U.S. Mint'in ürettiği American Eagle adlı altın sikkenin satışları Ocak ayında şu ana dek, önceki ayın toplam satışlarının üzerine çıktı.

Toronto merkezli Oanda Corp.'un Döviz analisti Dean Popplewell, "Altın fiyatlarına destek olan ve dolardaki güçlenmenin etkisini gideren kısa vadeli bir fiziki talep olayı görmekteyiz," dedi ve "altındaki kazançlar geçici olabilir, zira Fed'in gelecek haftaki toplantısı varlık alımlarının azaltılması konusunu yeniden ön plana çıkaracak ve bu da altın üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, geçen yılki yüzde 28'lik kaybının ardından bu yıl yüzde 3.2 yükseldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi Ocak ayında yüzde 0.9 yükseldi ve 2013 yılındaki yüzde 3.5'lik kazancını daha da genişletti. Fed, Aralık ayındaki toplantısında, iyileşmekte olan istihdam piyasasını işaret ederek, varlık alım programını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararı almıştı. ABD merkez bankasınin bir sonraki toplantısı 28-29 Ocak'ta.

Goldman Sachs, 12 Ocak'taki raporunda, ABD ekonomisindeki ilave toparlanma işaretleri ile birlikte altının düşebileceğini kaydederek, önümüzdeki 12 aylık dönem içinde altının 1,050 dolara düşebileceği tahmininde bulundu.