Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Avrupa bankalarının sermaye açığı 1 trilyon dolar

Avrupa bankalarının sermaye açığı 1 trilyon dolar

AMB'nin stres testlerinin öncesinde Avrupa bankalarının 1 trilyon dolarlık sermaye açığı bulunuyor

Giriş: 20 Ocak 2014, Pazartesi 08:58
Güncelleme: 27 Ocak 2014, Pazartesi 11:17

Avrupa bankalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın stres testlerinin öncesinde 767 milyar euroluk (1 trilyon dolar) sermaye açığı var.

Berlin'deki European School of Managament and Technology'den Sascha Steffen ve New York Üniversitesi'nden Viral Acharya'nın 15 Ocak tarihli çalışmasına göre, en büyük sermaye açığına 285 milyar euro ile Fransız bankaları sahipken, Fransa'yı 199 milyar euroluk açık ile Alman bankaları izliyor. Rakamlar, yüzde 7 sermaye zorunluluğu varsayımını temel alıyor.

Yazarlar, AMB'nin Kapsamlı Değerlendirme'nin Varlık Kalite Değerlendirmesi (AQR) kısmıyla ilişkili olarak, "Kapsamlı ve kararlı bir varlık değerlendirmesi muhtemelen birçok çevre ve çekirdek ekonomisindeki sermaye açığını ortaya çıkaracak" dedi.

Frankfurt'taki AMB, Kasım'da 18 üye ülkesindeki 130 bankanın denetimini üstlenmesinin öncesinde 3 aşamalı banka varlık değerlendirmeleri yürütüyor. Steffen ve Acharya, Varlık Kalite Değerlendirmesi'nde incelenecek aralarında Deutsche Bank AG, Credit

Agricole SA, BNP Paribas SA ve Banco Santander'in de yer aldığı 124 Euro Bölgesi bankasının 109'unu inceledi.

Özellikle Almanya'nın kamu bankalarına ilişkin yüksek risk tespit eden Steffen ve Acharya, "Almanya, sermaye ihracı ve/ve ya kurtarma gerektirebilecek bir çok kamu kurumu var" dedi.

Çalışma İspanyol bankalarının 92 milyar euro, İtalyan bankalarının ise 45 milyar euro açığı olduğunu ortaya koydu.

Çalışmalarının, adi hisse ihracı ve ikincil dereceli kreditörlerde yapılacak saç traşına işaret ettiğine dikkat çeken yazarlar, "Ancak bazıları, özellikle de tahvil sahiplerine zarar yazdırmadan kurtarmaların zor olduğu durumlarda, kamu desteklerine ihtiyaç duyacak" dedi.

Steffen ve Acharya, Belçika, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın bankacılık sektörlerinin desteğe ihtiyacının olabileceğini söyledi.