Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD piyasaları bugün Martin Luther King Jr. Günü tatili nedeniyle kapalı.

-Fed/Kocherlakota: Negatif rezerv fazlası faizine açığım

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, "Enflasyonun sürekli olarak hedef altında seyretmesinden memnun olma riskiyle karşı karşıyayız" diyerek, bunun "uygunsuz" olduğunu belirtti.

Kocherlakota, ABD ekonomisinin 2014'te yüzde 3 büyüyeceğini, enflasyonun ise yüzde 1.5 olacağını öngördü.

-Fed/Lacker: Veriler tahvil alımlarında daha fazla azaltım gerektiriyor

ABD'de Aralık'ta beklenenden zayıf gelen istihdam verilerinin anormal olduğunu söyleyen Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, "Tahvil alımlarının azaltımını desteklememem için görünümde çok büyük bir değişiklik olması gerekiyor. Ve bu zamana kadar gördüğümüz veriler böyle olmaktan çok uzakta" dedi.

Rik yöneticilerine konuşan Lacker, istihdam seviyesi ve yeni açılan pozisyon sayıları gibi istihdam piyasası göstergelerinin, işgücü piyasasında Fed'in aradığı türde sürdürülebilir ilerleme tablosu çizdiğini savundu.

-Avrupa hisseleri 6 yılın zirvesinde yatay seyretti

Avrupa hisseleri, 2 haftalık rallinin Stoxx Europe 600 Endeksi'ni altı senenin zirvesine taşımasından sonra, banka hisselerindeki düşüşün lüks ürün şirketlerindeki ralliyi dengelemesi ile büyük bir değişiklik yaşamadı. ABD endeks vadelileri de yatay seyretti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek günü 335.5 puandan kapattı. Gösterge Endeks, madencilik şirketlerinin ralli yapması ve Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini yükseltmesi sebebiyle geçen hafta yüzde 1.8 artarak, yılbaşından beri yüzde 2.3'lük kazancını genişletti. Böylece fiyat-gelir oranı beklentilerin 14.1 katına yükseldi ve beş yıl ortalaması 12.1 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

-Altın 5 haftanın zirvesine tırmandı

Altın Londra'da, yatırımcıların ağırlıklarını, ABD'de teşviklerin azaltılacağı beklentisine karşılık artan fiziki talep işaretlerine vermeleri sonucu, beş haftanın zirvesi yakınında seyretti. Platin, Güney Afrika'da grev haberleri ile birlikte, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Londra saati ile 14:16'da, ons başına 1,256.70 dolar oldu. Metal 1,260.07 dolar ile 11 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,255.90 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 56 altındaydı.

-Yen dolar karşısında yükselişin 3. gününde

Çin'in 4. çeyrekte ekonomik büyüme yavaşlaması kaydettiğini gösteren veriler sonrası yen dolar karşısında yükselişinin 3. gününe girdi.

Yen yüzde 0.3 yükselişle dolar karşısında Londra saatiyle 13:37'de 103.97 oldu. Dolar euro karşısında 25 Kasım'dan beri zirve seviye olan 1.3508'e çıkmasından sonra 1.3562 dolar olarak kaydedildi. Yen euro karşısında yüzde 0.2'lik artışla 141.02 oldu.

-WTI petrol 2 haftanın zirvesinden geriledi

Batık Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, geçen ay dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin'deki sanayi üretiminin yavaşladığını gösteren verilerle 2 haftanın zirvesinden düşüşe geçti.


Şubat vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex'te 81 sent kadar düşerek 93.56 doları gördü ve Londra saatiyle 13:20'de 93.75 dolardan işlem gördü. Yarın vadesi sona erecek olan kontrat 17 Ocak'ta, 41 sent yükselerek 2 Ocak'tan bu yana zirve olan 94.37 doları gördü. Daha akfit işlem gören Mart vadeli kontrat 58 sent kayıpla 94.01 doları buldu.

Mart vadeli Brent petrolünün  varil fiyatı ise 38 sent kadar düşüşle Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 106.10 dolardan işlem görüyor. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 21 aşağısında seyretti. Brent ile WTI arasındaki aynı ay vadeli kontratların farkı 12.36 dolarda.