Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, bu senenin en iyi performansını sergileyen metali nikel, Endonezya'nın ihraç kısıtlamasının arzı etkilemesiyle rallisini daha da genişletebilir.

Christian Lelong'un da içinde bulunduğu analistlerin bugün yaptıkları açıklamaya göre, Goldman paslanmaz çelikte kullanılan metalin 12 aylık fiyat hedefini ton başına 15,000 dolardan 16,000 dolara çıkardı. Bu da şu andan itibaren yüzde 10'luk kazanca tekabül ediyor. Goldman çinko ve paladyumu da daralan arzlar sebebiyle yukarı yönlü öngörürken, demir cevheri ve bakırın "en büyük aşağı yönlü" riski teşkil ettiğini belirtti.

Endonezya'nın ihracatı 12 Ocak'tan itibaren kısıtlamasıyla, nikel bu sene yüzde 4.8 tırmanarak, Londra Metal Borsası'ndaki (LME) 6 büyük metal arasında en sert yükselişi kaydetti. Barclays Plc ve Macquarie Group Ltd tahminlerine göre küresel nikel piyasasında gelecek sene arz eksikliği beklenirken, Citigroup Inc. fiyatın bu çeyrekte ton başına 17,000 doları bulacağını öngörüyor.

Raporda, "12 aylık süreçte gittikçe nikelin fiyatının artmasını bekliyoruz," diyen Lelong ve diğer analistler, "Nikel arzının marjinal maliyeti, Endonezya'daki kısıtlamayla keskin bir şekilde yükseliyor. 2014'ün sonunda nikel eksikliği olma ihtimali var," diye görüş bildirdi.

Üç ay vadeli nikel fiyatı LME'de 17 Ocak'ta ton başına 30 Ekim'den beri en yüksek seviye olan 14,750 doları buldu ve Hong Kong saatiyle 13:33'te ton başına 14,560 dolardan işlem gördü. Bakır yatay seyrederek ton başına 7,318 dolar oldu ve bu sene yüzde 0.6 düştü.

Bankanın verilerine göre, demir cevheri yüzde 21, bakır ise yüzde 15 azaldı. Bankaya göre, bakır için 12 aylık tahmin yatay seyrederek ton başına 6,200 dolar olarak kaydedildi. Çinko için 12 aylık görünüm de yatay seyirle ton başına 2,100 dolar oldu.