Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in teşviği daha da azaltacağı ve Japonya Merkez Bankası'nın deflasyon riskine karşı önlemleri genişleteceği spekülasyonları sürerken, dolar yen karşısında bir haftanın en sert yükselişini kaydetti.

ABD doları, bu hafta ekonomistlerin imalat büyümesi hızlanırken 2. el konut satışlarının yükselişe geçmesini bekledikleri veriler öncesinde 16 büyük para biriminin biri hariç hepsi karşısında güçlendi. ABD doları Kanada doları karşısında 2009'dan beri en sert yükselişini kaydetti.Japonya Merkez Bankası'nın, Başkan Haruhiko Kuroda'nın, planlanan satış vergisi artışının ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için bu yıl teşvikleri genişleteceği spekülasyonunun gölgesinde 2 günlük toplantısına başlarken yen, önemli para birimleri karşısında zayıfladı.

"Doları yukarıya çıkaran bir hareketlenme görüyoruz," diyen Nomura Holdings Inc.'nin yetkilisi Charles St-Arnaud, "Fed büyük ihtimalle Ocak toplantısında tahvil alımını azaltacak ve bu da doları destekliyor," diye ekledi.

Dolar yen karşısında yüzde 0.5 güç kazanarak New York saatiyle 08:31'de 104.69 oldu. Dolar 2 Ocak'ta, Ekim 2008'den beri en yüksek seviye olan 105.44 yene çıkmıştı. Euro dolar paritesi yüzde 0.2 artarak 1.3526 olarak kaydedildi. Euro yen karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 141.60 seviyesinde seyretti. ABD doları Kanada doları karşısında yüzde 0.6 tırmanarak, Eylül 2009'dan beri en yüksek seviye olan 1.1019 Kanada dolarına ulaştı.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi artışın 6. gününde yüzde 0.4 kazançla 1,036.76 puana yükselerek 1 Kasım'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine doğru ilerliyor.