Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın finansal sistemdeki nakit sıkışıklığını gevşetmesi ve telefon ekipmanı üreticisi ZTE Corp.'un kâr elde etmesinin ardından Çin Borsası yükseldi.

China Merchants Bank Co., Çin Merkez Bankası'nın kredi mekanizmasını küçük bankalara genişletmesinin ardından yüzde 1.2 tırmandı. Haitong Securities Co., ilk halka arzların kârları artıracağı spekülasyonu üzerine 7 haftanın en büyük sıçramasını yaptı. Zhejiang Wolwo Bio-Pharmaceutical Co., Şenzen'de ilk halka arzının ardından ilk işlem gününde işlemlerinin durdurulmasının öncesinde yüzde 45 değerlendi. Borsada işlem görmeye başlayan 8 şirketin hepsi güne yüzde 20 yukarıda başladı. Çin en büyük 2. tellefon ekipmanı üreticisi ZTE yüzde 3.8 primlendi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 kazançla 2,004.98 puana çıkarken, Hang Seng China Enterprises Endeksi, dün Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinden kapanmasının ardından bugün yüzdee 1.8 yükseldi. Para piyasası oranları, merkez bankasının finansal sisteme 255 milyar yuan enjekte etmesi ve Çin Yeni Yılı tatilinin öncesinde nakit talebini karşılamak için kredi mekanizmasını genişletmesiyle 4 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Hisselerin bugün son günlerdeki düşüşten ve merkez bankasının nakit enjeksiyonundan ötürü yükseldiğini belirten Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, "Ekonomi hâlen zayıf ve kote olmayı bekleyen çok fazla ilk halka arz var. İlk halka arzlar sonlanana ve piyasa bunu sindirene kadar, muhtemelen Şubat'a kadar beklememiz gerekecek" dedi.