Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fiyatlardaki kazançların, Japonya'da 15 yıldır devam eden deflasyonmasına yönelik ilerleme kaydetmesiyle Japonya Merkez Bankası parasal genişleme programını mevcut hâliyle bıraktı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yönetim kurulu, Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin de öngördüğü gibi para tabanını yıllık 60 ila 70 trilyon yen genişletme kararına sadık kaldı. BOJ satış vergisi artışının etkilerini muaf tutarak, çekirdek enflasyonun Nisan 2015'te başlayacak mali yılda yüzde 1.9 hızlanacağı tahminini de değiştirmedi.

BOJ'un tercih ettiği enflasyon göstergesi yüzde 2 hedefinin yarısından fazlasına ulaşmış olmasıyla, HSBC Holdings Plc.'den Daiwa Securities Co.'ya kadar birçok kuruluş, merkez bankasının ne zaman ek genişleme yapacağı tahminlerini daha ileri tarihi erteledi. Kuroda'nın politika yapıcıları ek teşvik kararı vermeden önce ücret trendleri ve Nisan'da devreye girecek olan satış vergisinin etkilerini değerlendirmek isteyebilir.

BOJ'un şimdi hareket etmesinin gerekmediğini söyleyen Goldman Sachs Group Inc.'in eski ekonomistlerinden ve Monex Inc.'in başekonomisti Naoki Murakami, enflasyonun beklenti dahilinde seyrettiğini belirtti.

Taze gıda hariç tüketici fiyatları Kasım'da yıllık bazda yüzde 1.2 yükselerek 2008'den bu yana en hızlı ilerlemesine işaret etti ve geçtiğimiz yıl belirlenen yüzde 2 hedefine yaklaştı. Analistler, 2013'ün son çeyreği için enflasyonun yüzde 1.1 olmasını bekliyor.