Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki politika bankalarının rekor seviyeye tırmanan borçlanma maliyetleri, Pekin hükümetinin yükselen borçlar ile başa çıkma yeteneğine ilişkin şüpheleri artırıyor.

China Development Bank, Export Import Bank of China ve Agricultural Development Bank of China'nın sattığı 5 yıllık ülke tahvilleri üzerinden ödenen ortalama faiz primi Ağustos'taki 90 baz puan düzeyinden 17 Ocak'ta 142 baz puana sıçrayarak, 2007'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Bank of America Merrill Lynch'in bu hafta yayınladığı raporda, kötü kredilerdeki yeniden yapılandırmanın, merkez bankasının tahvil teminatı yeteneğini zorlaştırmasıyla, CDB'ninkiler gibi güvenli varlıkların getirisini artırdı.

Hükümet denetçilerinden birinin bölgesel yükümlülüklerin 30 Haziran itibariyle 2010'un sonundaki seviyesinden yüzde 67 artarak 17.9 trilyon yuana tırmandığını tahmin ederken, tröst bankalarının kömür madenlerine verdikleri kredileri geri almakta zorlanmasıyla borçlanma maliyetlerindeki riskler hızlandı. CDB'nin geçtiğimiz yılki yatırım genel müdürü Zhang Xuguang, bankanın Mart sonu itibariyle yerel yetkililere verdiği 3.3 trilyon yuanlık açıkta kredisi olduğunu söylemişti. CDB ayrıca yüksek oranda devlet kurumlarına kredi veriyor.

Silvercrest Aset Management'ın New York'taki baş stratekisti Patrick Chovanec, denetimin politika bankalarının kredilerine karşı insanların gözlerini açtığını ve merkez bankasının teminatlarının ne kadar zayıf farka sahip olduğu ve ne kadarının askıda kalacağının daha görünür hâle gelmeye başlayabileceğini söyledi. Chovanec, "Politika bankalarının, merkezi hükümetten örtülü garantiye sahip olduğu doğru, ancak aynı zamanda yerel hükümetlerden, tröstlere, diğer kurumları da destekliyorlar" dedi.