Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da enflasyon geçtiğimiz çeyrekte merkez bankasının hedef oranının yarısının üzerinde hızlanarak, politika yapıcıların faiz indirimlerini genişletme imkanını azalttı.

Sidney'deki resmi istatistik bürosunun verilerine göre Aralık'ta sonlanan çeyrekte enflasyon yıllık yüzde 2.6 hızlanarak, Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin yüzde 2.3 tahmininin üzerinde geldi. Tüketici fiyatları endeksi yüzde 2.7 ile yüzde 2.4 beklentisini aştı.

Avustralya Merkez Bankası'nın yüzde 2.5 ile rekor düşük düzeydeki faizleri indireceğ tahminlerinin azalmasıyla Avustralya doları  değerlendi. Maden yatırımlarındaki artışın zirveyi görmesiyle RBA 2011'in sonundan bu yana yüzde 2.25 oranında faiz indirimi yaptı. Avustralya doları geçtiğimiz çeyrekte yenin ardından en kötü performansa sahip olan para birimi oldu.

Enflasyon verisinin piyasa ve RBA için ciddi bir sürpriz olduğunu belirten Sidney'deki HSBC Holding Plc'nin baş Avustralya ekonomisti Paul Bloxham, "Avustralya dolarının enflasyonu düşük tutma etkisi sonunda azalmış gibi görünüyor. Enflasyon en düşüğü geçmiş gibi görünüyor ve biz RBA'in faizleri daha fazla indirmeyeği görüşündeyiz" dedi.

Avustralya doları güçlenerek, ABD doları karşısında 88.55 ABD centine yükseldi. Traderlar Haziran'a kadar faiz indirimi yapılacağı yönündeki tahminlerini dünkü yüzde 40 seviyesinden yüzde 20'ye indirdi.