Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların ağırlıklarını, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam edeceği beklentilerine karşılık fiziki talepteki güçlenme işaretlerine vermeleri sonucu, son üç haftanın en hızlı düşüşünün ardından dalgalı seyretti.

Altın dün yüzde 0.8 ile 30 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, altı gün üst üste yükselerek dört ayın zirvesine çıktıktan sonra fazla değişmedi.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirdi. 28-29 Ocak'ta biraraya gelecek olan Fed politika yapıcıları, 18 Aralık'taki toplantıda, ekonomideki iyileşme ile birlikte, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararı aldı. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge altın kontratının işlem hacmi, son iki haftanın en yükseği olan dünkü seviyesinin yakınına geldi. Çin 2013 yılında muhtemelen Hindistan2ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline geldi.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti Howard Wen, bilgilendirme notunda, "Çin'den gelen fiziki talep altına desteğe yardımcı oldu," dedi ve "Altın, yaklaşan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi yatay seyrini sürdürebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle, New York saati ile 07:35'te, ons başına 1,240.90 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 14 altındaydı. Spot altın fazla değişmeyerek ons başına 1,241.47 dolarda kaldı.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 16 Ocak'ta, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Morgan Stanley analistleri, altın tahminlerini düşürdükleri bugünkü raporlarında, hisse senedi piyasalarındaki ilave kazançların güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan ihtiyacı azaltması ile birlikte, altın fiyatları için "daha fazla sıkıntının gelmekte" olduğunu kaydetti.

Şubat vadeli gümüş kontratları New York'ta fazla değişmeyerek ons başına 19.855 dolarda kaldı. Mart vadeli palladyum yüzde 0.6 düşüşle ons başına 713.90 dolara geriledi. Nisan vadeli platin fazla değişmeyerek ons başına 1,454.20 dolarda kaldı. Bir ons platin ile 1.176 ons altın alınabiliyor. Bu oran Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Güney Afrika'da platin madenlerinde temsil edilen en büyük sendika olan Association of Mineworkers and Construction Union'un en az 70,000 üyesi, ücret anlaşmazlıklarından dolayı yarın gereve çıkacak. Güney Afrika dünyanın en büyük platin rezervlerine sahip ülke konumunda.

UBS AG, bugünkü raporunda, "Platin, Güney Afrika'dan gelen haberlerden destek buluyor," dedi ve "Bu seviyeden yükseliş, grevlerden kaynaklanan üretim kesintilerinin sürüp sürmeyeceğine bağlı olacak. Teslimatın etkilenmeye başlaması ve etkilerin arz-talep dengesi üzerinde hissedilmesi için faaliyetin birkaç hafta durdurulması gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

(15:15'te güncellendi)