Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) deflasyon ile mücadele etmek için faiz oranlarını azaltacağı söylentileri ile dolar karşısında iki ayın en düşük seviyelerinde.

Avustralya doları, ülkede enflasyonun tahminlerden fazla hızlanarak merkez bankasının faiz indirimi yapması ihtimalini azaltması ile bir haftanın en büyük sıçramasını kaydetti. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, açıklanacak verilerde işsizlik başvurularının arttığı ve konut fiyatlarının düştüğü beklentileri üzerine altı günlük yükselişe ara verdi. Yen ise Japonya Merkez Bankası'nın rekor düzeydeki teşviklerine bağlı kalacağını söylemesinin ardından dolar karşısında bir haftanın en düşüğünde.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Döviz stratejistlerinden Lee Hardman, "Avustralya'da enflasyon rakamları piyasayı şaşırttı ve ülkenin merkez bankası üzerindeki faiz indirimi baskısını azalttı. AMB yılın ilk yarısında politikasını gevşetecek ve bu da euro üzerinde baskı yaratacak" ifadelerini kullandı.

Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.7 sıçrayarak New York saati ile 07:18'de 88.70 ABD sentinden işlem görürken, 20 Ocak'ta Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 87.57'ye gerilemişti. Euro dolar karşısında 20 Ocak'ta 1.3508 ile 25 Kasım'dan bu yana en zayıf seviyeye indikten sonra, bugün büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.3556 dolar seviyesinde. Euro yen karşısında ise yine 20 Ocak'ta 140.33 ile 6 Aralık'tan bu yana en düşüğü görmesinin ardından, bugün 141.43 oldu. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 geriledi ve 104.35 yenden işlem görüyor.

(15:35'te güncellendi)